Gabriela Firea cere Guvernului dublarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii internaţi: „Vă solicit să ne comunicaţi dacă şi când veţi promova acest act normativ”. Răspunsul lui Vlad Voiculescu

Prim-vicepreşedintele PSD, senatorul Gabriela Firea, cere clarificări premieurlui şi inistrulu Sănătăţii despre alocaţia de hrană pentru pacienţi, considerată ”total insuficientă”.

07 apr. 2021, 16:46
Gabriela Firea cere Guvernului dublarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii internaţi: „Vă solicit să ne comunicaţi dacă şi când veţi promova acest act normativ”. Răspunsul lui Vlad Voiculescu

Gabriela Firea consideră că ”este obligatoriu ca pacienţii să beneficieze de o nutriţie care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numeşte aceasta” şi atrage atenţia că preţurile alimentelor au crescut semnificativ în ultima perioadă, astfel încât alocaţia pentru hrana pacienţilor trebuie ajustată în concordanţă.

“Adresez o interpelare premierului şi ministrului Sănătăţii, referitoare la alocaţia de hrană pentru pacienţi, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriţionişti, doctorii susţin că o alimentaţie de calitate este esenţială în vindecarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienţii trebuie să aibă puterea să depăşească faza acută a bolii dar în acelaşi timp să fie pregătiţi pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriţia este de o importanţă capitală, esenţială.

Şase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este reţeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID – 19. Şi nu doar ei, ci toţi bolnavii” a scris, miercuri, pe Facebook, Gabriela Firea.

Acesta aprciază că ”pacienţii din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare”.

”Situaţia în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care a fost majorată ultima oară alocaţia de hrană pentru bolnavii internaţi. Aşa cum a afirmat şi Managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID – 19 are alocat pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient! Este obligatoriu ca pacienţii din spitalele din România să beneficieze de o nutriţie care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numeşte aceasta”, a mai scris Firea.

Gabriela Firea susţine că există soluţii pentru dublarea alocaţiei pentru hrana pacienţilor

”Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât şi în 2019, dublarea nivelului alocaţiilor de hrană pentru pacienţii internaţi în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei. Pacienţii internaţi în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala. Săptămâna trecută, după discuţii cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocaţiei de hrană să se aplice şi în 2021. Dacă actuala conducere a Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima şedinţă din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Autorităţile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocaţiei de hrană pentru spitalele din subordinea lor”, a mai scris Firea.

Fostul primar general al Capitalei susţine că, de foarte multe ori, bugetul de care dispun autorităţile locale nu permite promovarea unei astfel de măsuri.

”În plus, preţurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat şi actualizarea nivelului pentru alocaţiile de hrană. Consider că revine Ministerului Sănătăţii obligaţia de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocaţiei de hrană pentru toţi pacienţii internaţi în spitalele din România. Vă solicit să ne comunicaţi dacă şi când veţi promova acest act normativ.  În cazul în care nu veţi promova în regim de urgenţă această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informaţi care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs”, a mai transmis Firea.

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că un proiect în acest sens este în dezbatere publică încă din 4 aprilie.

Potrivit Ministerului, proiectul prevede:

• Se elimină plafonul maximal al alocaţiilor de hrană din spitale;

• Nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabileşte de către conducătorul unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie;

• Nivelul minim al alocaţiilor de hrană este de 16 lei/ zi /pacient;

• Ghid pentru alimentaţie sănătoasă în unităţile sanitare.

Citeşte şi: Decizie de ULTIMĂ ORĂ, luată în Parlament privind pensiile calculate greşit. Cum îşi vor primi pensionarii banii pierduţi