Gabriela Firea cere transferarea celor patru spitale abandonate de Clotilde Armand la CGMB. Ce a discutat cu Traian Berbeceanu

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, a depus, miercuri, o plângere la Prefectura Capitalei, prin care cere anularea hotătârii adoptate de Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, prin care a fost tăiată finanţarea în cazul a patru spitale. Fostul primar al Capitalei a propus ca unităţile sanitare, despre care spune că au fost "lăsate în aer", să ajungă în administrarea Consililului General al Municipiului Bucureşti.

10 feb. 2021, 13:42
Gabriela Firea cere transferarea celor patru spitale abandonate de Clotilde Armand la CGMB. Ce a discutat cu Traian Berbeceanu

Gabriela Firea a mers însoţită de mai mulţi parlamentari şi consilieri social-democraţi la audienţa pe care a avut-o cu prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. Fostul primar al Capitalei a discutat despre cele patru spitale care nu mai beneficiază de finanţare, după ce Primăria Sectorului 1 a oprit alocarea de fonduri către acestea.

„Am depus o plângere prealabilă prin care solicităm revocarea hotărârii de Consiliu de la Primăria Sectorului 1 prin care aceasta se descarcă de sarcina financiară în privinţa celor patru mari spitale de la raza sectorului 1. Considerăm hotărârea adoptată săptămâna trecută, la inițiativa doamnei primar al Sectorului 1, şi nelegală, dar și imorală deoarece sănătatea trebuie să fie o prioritate. A fost întotdeauna și în caz de război, și acum în caz de pandemie.

Nu era o manieră corectă să lase în aer patru mari unităţi spitaliceşti, fără ca măcar să se asigure că administrarea şi finanţarea este preluată de către Ministerul Sănătăţii sau de către Primăria Capitalei, prin ASSMB”, a declarat Gabriela Firea, după întâlnirea cu Traian Berbeceanu.

Citeşte şi: Gabriela Firea s-a dus să-i ceară explicaţii lui Clotilde Armand pentru tăierea finanţării a patru spitale din Sectorul 1. „Vom merge inclusiv în justiţie, dacă nu vom putea opri această decizie aberantă”

Fostul primar al Capitalei a amintit că Primăria Sectorului 1 nu a trimis hotărârea controversată spre avizare la Prefectura Capitalei.

„Am aflat cu stupoare că Primăria Sectorului 1 nu a trimis încă la Prefectura Municipiului București hotărârea cu pricina. Termenul este mâine, termen legal, ultima zi. Ca fost primar general, după fiecare şedinţă de Consiliu, trimiteam imediat către Prefectură cu viză de legalitate toate proiectele de hotărâre, nicidecum nu așteptam termenul legal de 10 zile şi în  ultima zi să le depunem.

Considerăm că şi asta este o tergiversare sau de o încercare de a amâna ca instituția prefectului să se exprime asupra legalităţii acestei hotărâri. Domnul prefect ne-a promis că va analiza din punct de vedere al legalităţii cu celeritate atât hotărârea în sine, cât şi plângerea pe care am depus-o”, a menţionat Firea.

” Este vorba despre o rea credinţă. Faptul că acea hotărâre de consiliu, de abandonare a spitalelor din Sectorul 1, a fost luată într-o şedinţă de urgenţă. Nici după 10 zile acea hotărâre nu a fost trimisă Prefecturii ca să se verifice legalitatea ei.

Am fost înştiinţaţi de domnul Berbeceanu că nu a sosit hotărârea. Am primit asigurări de la domnul Berbeceanu că va respecta legea”,  a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir, prezent şi el la audienţa cu prefectul Capitalei.

Citeşte şi: Reacţia lui Clotilde Armand, după ce Gabriela Firea i-a cerut explicaţii pentru tăierea finanţării în cazul a patru spitale. „Le-am dat voie acestor manipulatori PSD în Sala de Consiliu și i-am lăsat să vorbească singuri”

Prim-vicepreşedintele PSD a propus o soluţie pentru ca spitalele Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Urgenţe Olftamologice şi de Mari Arşi să beneficieze de finanţare.

„Dacă toate aceste spitale sunt lăsate în aer, lăsate pe cont propriu, ele nu mai sunt acum nici la Primăria Sectorului 1, nici la Ministerul Sănătăţii, nici la Primăria Capitalei, avem în vedere depunerea unui proiect de hotărâre pentru preluarea la Administraţia Spitalelor (ASSMB) care este în subordinea Primăriei Capitalei tocmai pentru a-şi putea continua activitatea fără piedici financiare”, a explicat Firea.