Gabriela Firea, despre plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze: Am ajuns aici pentru că guvernul condus de PNL s-a grăbit cu liberalizarea pieței energiei

Senatorul PSD Gabriela Firea anunţa că PSD are gata proiectul de lege care presupune plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze şi cere colegilor din Parlament să-l susţină. "Propunem măsuri care să-i protejeze pe toți românii în fața acestor scumpiri exagerate", spune Gabriela Firea.

15 sept. 2021, 16:44
Gabriela Firea, despre plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze: Am ajuns aici pentru că guvernul condus de PNL s-a grăbit cu liberalizarea pieței energiei

„Disperarea oamenilor obișnuiți în privința scumpirilor de nesuportat se lovește de geamurile Palatului Victoria. Puterea de dreapta nu vede, nu aude. Totul e bine în țară, românii o duc wow!
Adevărul este însă cel pe care îl știe toată țara. Cel pe care îl simt românii când merg la cumpărături sau plătesc facturi”, spune senatorul PSD Gabriela Firea, care anunţă că PSD are gata proiectul de lege care presupune plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze.

„Propunem măsuri care să-i protejeze pe toți românii în fața acestor scumpiri exagerate. Asta face un partid responsabil. Oamenii sunt sătui de circ și de lupte politice cu interese meschine.
Ce propunem prin acest proiect:
1. Oprirea facturilor exagerate prin plafonarea prețului la gaze și energie electrică – pentru următoarele șase luni, după intrarea în vigoare a legii, prețul să fie plafonat la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021.
2. Acordarea unui ajutor financiar – statul va suporta până la jumătate din diferența de preț pentru consumatorul final.
3. Taxarea profiturilor producătorilor de gaze și energie – jumătate din profiturile companiilor producătoare să meargă în Fondul Național pentru compensarea pierderilor la furnizori”, a explicat Gabriela Firea.

Citeşte şi Spania a aprobat măsuri de urgenţă pentru a reduce facturile mari la energie. Până la sfârşitul anului, consumatorii vor plăti cu până la 22% mai puţin

Senatorul PSD cere tuturor formațiunilor politice din România să susţină acest proiect de lege şi anunţă că parlamentarii PSD vor discuta cu toate grupurile politice înaintea votului.

„Doar niște politicieni iresponsabili vor putea respinge o asemenea inițiativă menită oprească aceste creșteri de preț, multe de nesuportat pentru bugetul unei familii obișnuite din România”, a mai spus Firea.

Senatorul PSD susţine că „am ajuns aici pentru că guvernul condus de PNL s-a grăbit cu liberalizarea pieței energiei”.

Citeşte şi: PSD propune plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie. Ciolacu: Dacă Superman „Cîţu” chiar voia să facă ceva ”wow”, dădea azi ordonanță de plafonare a prețurilor

„Au făcut asta pe genunchi, fără să ia toate măsurile de siguranță pentru români. Dublarea facturilor înseamnă aproape 1.200 de euro în plus pe an pentru fiecare familie.
Din ce să mai trăiască o familie cu venituri reduse sau un pensionar dacă venituri pentru 4 sau 6 luni se vor duce doar pe utilități? Și, oricum, scumpirile sunt în lanț. Creșterea prețului la gaze și energie electrică înseamnă până și scumpirea pâinii.
Nu putem să ne jucăm cu viețile oamenilor!
Este o perioadă în care statul trebuie să întindă o mână de ajutor. Plafonarea temporară a prețurilor și determinarea companiile furnizoare să participe cu o parte din profiturile extraordinare la susținerea consumatorilor sunt singurele soluții, momentan”, a conchis Firea.