Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale: ”Egalitatea nu poate rămâne doar la nivel de vorbe”

Gabriela Firea a declarat luni că femeile ar trebui să ocupe 30% din listele electorale ale partidelor politice. Ministrul Familiei a subliniat faptul că în țara noastră avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație.

30 ian. 2023, 23:12
Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale: ”Egalitatea nu poate rămâne doar la nivel de vorbe”
Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale

Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale. Ministrul Familiei a transmis aceste proiect de lege va reprezenta una dintre prioritățile legislative din acest an.

Citește și Marcel Ciolacu vrea taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România: „Ceea ce plăteşte capitalul românesc este o regulă corectă”

Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale

Gabriela Firea a subliniat faptul că este necesar să se schimbe mentalitatea din țara noastră și că egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe.

„30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritățile legislative pentru acest an. Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație”, a transmis Gabriela Firea, de Facebook.

La finalul anului trecut, ministrul Familiei împreună cu Marcel Ciolacu au depus un proiect de lege prin care femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice.

„Am vorbit la Consiliul Politic Național al Partidul Social Democrat despre proiectele pe care le vom implementa în acest an la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, dar și despre șansa pe care o avem în Parlament pentru a îmbunătăți legile din România.

Împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, am inițiat și depus la Parlament, la finalul anului trecut, acest proiect de lege extrem important pentru toate doamnele din România prin care asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local. Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale. Așadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor.

Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat, a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social și de la comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea. În curând, va ajunge în dezbaterea plenului Senatului și la vot. Sunt convinsă că toți senatorii vor fi de acord că această modificare este necesară.

Încă de la începutul mandatului am solicitat modificarea legislației pentru introducerea cotelor de gen în conducerea companiilor de stat. La inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Guvernul a adoptat, în prima ședință din 2023, proiectul prin care femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administrație ale companiilor de stat și ale regiilor autonome. Am susținut mereu că trebuie oferită această șansă doamnelor pentru că avem nenumărate cazuri de femei de afaceri talentate.

Proiectul din Parlament este necesar având în vedere că în urma alegerilor locale din anul 2020 doar 1 din 10 primari sunt femei și doar 2 din 10 consilieri locali sau județeni sunt doamne. Acest procent trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene.

Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susținut mereu că femeile trebuie să aibă o șansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel.

Statutul femeilor din societatea noastră trebuie să se schimbe. Doar așa putem să modificăm ideea că rolul femeii este mai mult casnic. Acesta este extrem de onorant, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent și de familie și să aibă și o carieră de succes”, a mai scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Citește și PNL vrea comasarea alegerilor locale şi parlamentare. „Ar ajuta foarte mult procesul electoral din 2024”