Gabriela Firea, despre protestul privind autostrăzile: Aş vrea să rămână unul cetăţenesc, ar fi păcat să profite cineva politic

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat vineri că ar dori ca protestul "România vrea autostrăzi #şîeu" să rămână unul cetăţenesc, menţionând că "ar fi păcat să profite cineva politic".
Iulian Tudor
15 mart. 2019, 15:31
Gabriela Firea, despre protestul privind autostrăzile: Aş vrea să rămână unul cetăţenesc, ar fi păcat să profite cineva politic

„Cred că e îndreptăţită orice formă de manifestare, chiar şi de protest, pentru că într-adevăr avem multe rămâneri în urmă în ceea ce priveşte infrastructura din ţară şi din Capitală şi din marile oraşe. Este marele nostru minus ca ţară şi dacă nu recunoaştem înseamnă că suntem practic desprinşi de realitate (…). În ceea ce priveşte protestul, eu aş vrea foarte mult să rămână unul cetăţenesc (…). Nu ar fi normal să fie confiscat de o forţă politică, pentru că, până la urmă, e nemulţumirea noastră, a tuturor (…). Ar fi păcat să profite cineva politic”, a spus Firea cu prilejul unei conferinţe de presă despre proiectele derulate de PMB cu finanţare europeană.

Ea a afirmat că cea mai mare problemă este legată de legislaţia achiziţiilor publice.

„Trebuie, în schimb, dincolo de aceste forme de manifestare, de proteste, să analizăm ce nu am făcut cu toţii bine şi nu e vorba de cei care sunt acum la putere (…). Cu excepţia unui partid nou înfiinţat, toate celelalte s-au succedat la putere, nu pot să spună că ele nu au avut guvernarea (…). Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă e legislaţia achiziţiilor publice”, a spus Firea.

În opinia sa, este „de neconceput” de ce o licitaţie pentru o autostradă sau un alt obiectiv trebuie să dureze ani şi de multe ori după aceea trebuie să se pornească de la zero.

„E inadmisibil. Aici e de fapt problema. Sunt ţări europene care au o legislaţie ce nu permite depăşirea unor termene legale. Sunt licitaţii ce nu au voie să dureze mai mult de 45 de zile – în funcţie de sumă, bineînţeles – 3 luni, 4 luni, 6 luni. La noi sunt licitaţii care durează ani de zile. Nicăieri în această lume nu mai există o astfel de licitaţie atât de greoaie. (…) E normal, democratic, transparent să poţi să ai posibilitatea să conteşti, dacă eşti nemulţumit de o anumită licitaţie, dar câtă vreme nu ai nicio responsabilitate, nu plăteşti o cauţiune care să te responsabilizeze şi suma e încă derizorie, pur şi simplu am constatat că sunt şicanatori de profesie. Sunt firme care s-au înfiinţat doar pentru a şicana licitaţiile”, a declarat Firea.

În opinia sa, creşterea sumei pentru cauţiune şi o listă neagră a celor care „blochează intenţionat” licitaţiile ar ajuta evoluţia în toate domeniile de activitate.

„România vrea autostrăzi #şîeu” este o campanie iniţiată de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi. Prin mobilizarea unei echipe de 17 oameni, Mandachi a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi. Ulterior, omul de afaceri a anunţat că, pe 15 martie, începând cu ora 15,00, va întrerupe activitatea timp de 15 minute în întregul lanţ de restaurante pe care îl deţine, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor din Moldova şi din întreaga ţară. Totodată, el i-a provocat şi pe alţi oameni de afaceri din ţară să-i urmeze exemplul.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări