Gabriela Firea îi cere ministrului Energiei să se implice în problema RADET şi ELCEN

Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un apel public către ministrul Energiei, Victor Grigorescu, să se implice în rezolvarea problemelor dintre RADET şi ELCEN.

16 iun. 2016, 11:42
Gabriela Firea îi cere ministrului Energiei să se implice în problema RADET şi ELCEN

Primarul ales al Capitalei a vizitat, joi, echipele RADET care interveneau pe Calea Griviţei, unde s-a produs o nouă avarie care afectează aproximativ 30 de blocuri din zonă.

„Este o situaţie care se repetă la două, trei zile în Capitală, pentru că reţeaua este foarte îmbătrânită, trebuie dimensionată, trebuie reparată. (…) Am venit la această avarie să mă interesez la locul faptei despre ceea ce se întâmplă şi să trag un semnal de alarmă public, şi să fac un apel public către ministrul Energiei, de a înţelege situaţia gravă în care se află bucureştenii. Dacă ministrul Enenrgiei nu convinge conducerea ELCEN să deblocheze nu doar salariile pentru RADET, ci şi banii necesari pentru reparaţiile la reţeaua de termoficare, în afara faptului că sunt aproape 300 de blocuri din Bucureşti care nu au apă caldă, pentru că sunt închise două CET-uri importante, se suprapun şi avariile la conducte„, a spus primarul ales al Capitalei.

Gabriela Firea i-a cerut public ministrului Energiei să discute cu reprezentanţii ELCEN, care sunt în subordinea sa şi a adresat acelaşi apel către premierul Dacian Cioloş.

Timpul trece foarte repede şi încă de acum trebuie să ne pregătim pentru perioada de iarnă. Dacă aceasta va fi relaţia, şi anume tensionată, între ELCEN şi RADET, vă imaginaţi ce probleme vom avea la iarnă? Noi nu putem spune că nu aveţi apă caldă din cauza fostelor guverne şi a foştilor primari generali. Nu vreau să politizez acest subiect, dar important este să fie oameni care îşi fac treaba. Dacă mergem doar în planul dezbaterilor politice, nu obţinem nimic concret. Eu vreau să construim un dialog cu Guvernul, cu ministrul Energiei, pentru că ELCEN nu a înţeles să deblocheze aceste sume„, a spus Firea.

CITEŞTE ŞI Gabriela Firea dezvăluie cum va asigura gratuitatea transportului în comun. Vezi care sunt paşii noului primar

Ea a adăugat că peste două săptămâni va merge la Bruxelles pentru a debloca cele 187 de milioane de euro, fonduri europene care ar trebui să fie alocate pentru modernizarea şi redimensionarea reţelei de termoficare din Bucureşti.

Pentru obţinerea fondurilor europene trebuie realizaţi câţiva paşi. Sunt surprinsă că până acum aceste lucruri nu s-au îndeplinit la nivelul Primăriei Generale. Trebuie adoptată în Consiliul General, de urgenţă, strategia energetică, un document care s-a făcut de şase ani, dar nu s-a adoptat. Pe baza acestei strategii se întocmeşte caietul de sarcini, apoi studiul de fezabilitate şi pasul următor este deschiderea aplicaţiei la Bruxelles şi obţinerea celor 187 de milioane de euro. Nu este o filosofie, paşii doar trebuie să fie urmăriţi în această succesiune„, a mai spus Firea, potrivit news.ro.

Întrebată dacă va aborda cu ministrul Energiei şi subiectul privind fuziunea ELCEN-RADET, Firea a spus că, din punctul ei de vedere, două entităţi economice care lucrează în acelaşi domeniu ar trebui să aibă o activitate sinergică, ar trebui să aibă un management comun şi să fie găsită formula administrativă cea mai corectă şi cea mai potrivită acestui moment.

„ELCEN spune că are datorii, RADET are nevoie de bani şi este un lanţ al slăbiciunilor. Niciodată nu mai ajungem să rezolvăm problema. Eu cred că suntem într-un moment T0 şi cei care suntem acum în funcţie trebuie să rezolvăm această situaţie care trenează de ani de zile”, a mai spus primarul ales.