Gabriela Firea îl demolează pe Nicușor Dan: „Fapte extrem de grave, cu iz penal și de competența instituțiilor pricepute în cercetări”

Noile tramvaie nu circulă încă prin București pentru că producătorul a folosit alte piese față de cele prezentate în oferta câștigătoare, spune fostul primar al Capitalei. Şi Nicuşor Dan a reclamat STB la DNA pentru achiziţia de tramvaie.

10 oct. 2022, 11:40
Gabriela Firea îl demolează pe Nicușor Dan: „Fapte extrem de grave, cu iz penal și de competența instituțiilor pricepute în cercetări”

Fostul primar general Gabriela Firea, lider PSD și actual ministru al Familiei, susține că achiziția făcută de Primăria Capitalei pentru noile tramvaie produse de Astra Arad este neconformă cu licitația de oferte lansată de instituție. Aceasta susține că este vorba de „fapte extrem de grave, cu iz penal” și îl acuză pe actualul edil, Nicușor Dan, că „face presiuni enorme asupra comisiei de recepție” pentru a accepta garniturile livrate.

„Fapte extrem de grave, cu iz penal și de competența instituțiilor pricepute în cercetări, se derulează în aceste zile în Primăria Capitalei! Sunt încă o realizare marca Nicușor Dan!

Noile tramvaie nu circulă încă prin București pentru că producătorul a folosit alte piese față de cele prezentate în oferta câștigătoare. În plus, tramvaiul nu poate fi scos pe șine pentru că nu are certificat de omologare tocmai pentru că detalii tehnice importante sunt diferite de cele prezentate în licitație. Și totuși, primarul general face presiuni enorme asupra comisiei de recepție pentru a le accepta.

Nereguli la tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad. Problema ar putea să îi dea peste cap planurile lui Nicușor Dan
Tramvaiele ajunse în probe la București au alte motoare, cu o putere mai mică, față de cele prezentate în ofertă trimisă Primăriei Capitalei în timpul licitației. Mai exact, motorul nu dezvoltă 120 kw, ci doar 100 kw. Piesa are un alt producător și, evident, un alt preț, mai mare decât cel declarat la licitație. Un fleac!

Aceeași problemă a fost constatată de specialiști în cazul boghiului și a sistemului de acționare. Aceste piese extrem de importante și costisitoare diferă față de cele prezentate în oferta câștigătoare. Întrebarea este dacă având aceste piese ar fi obținut același punctaj în timpul licitației.

Este limpede că oferta tehnică în baza căreia a fost câștigată licitația nu a fost respectată! În plus, pentru acest tramvai a fost depus un certificat de omologare tocmai din anul 2012. Însă, potrivit legii, certificatul și-a pierdut valabilitatea pentru că au fost înlocuite componente importante. Membrii comisiei de recepție au semnalat toate aceste lucruri și tocmai asupra lor este, acum, presiunea cea mai mare. Trebuie să accepte noile specificații tehnice pe motiv că sunt mai bune, mai eficiente, dar mai scumpe.

Pentru Nicușor Dan este, evident, de neacceptat și nu s-a ferit să spună public. Nu s-a zbătut atât de mult ca să întâmpine acum probleme. Sper că nu a uitat nimeni cum producătorul a ținut în sertar contractul semnat de mine și echipa mea, doar pentru a-l putea parafa alături de Nicușor Dan. Și nici solicitarea de a majora prețul pe care a făcut imediat. Foarte bine, să-și asume împreună această «afacere» când instituțiile statului vor pune întrebări. Să-i ia cu ei pe Ludovic Orban, patronul politic al primarului general, și pe șefii din primărie «sponsorizați» de producătorul tramvaielor.

Nicuşor Dan a reclamat STB la DNA. Primarul Capitalei a descoperit nereguli la achiziţia de tramvaie noi din gama de 18 metri
A fost o bătaie imensă pe acest contract, iar în campania electorală am fost acuzată în fel și chip. S-a spus, în special, că nu susțin producătorii autohtoni, ceea ce este fals. Sigur că «turcismele» sunt bune la Timișoara, nu și-n Capitală unde era nevoie de tramvaie românești, ca-n majoritatea orașelor de dreapta. Spun încă o dată răspicat: nu am susținut pe nimeni pentru că dacă aș fi înclinat spre vreuna dintre părți nu ar fi fost legal. A existat o comisie de licitație, contestații, o decizie finală și un câștigător, iar acesta are datoria să respecte oferta tehnică depusă. Nu te poți suci după ce ai primit contractul! Sau orice se poate, dacă primarul este, iată, Nicușor Dan!

În curând, se împlinesc șase ani de când Consiliul General a Municipiului București, în timpul mandatului meu de primar general, a aprobat achiziția celor 100 de tramvaie noi, atât de necesare pentru transportul în comun din București. Bucureștenii care folosesc zilnic transportul în comun nu au nici o vină în aceste «lupte» pe banii publici. Ei au nevoie de condiții decente, de mijloace de transport în comun cu aer conditionat vara și călduroase iarna. Pentru călători, e mai puțin important cine produce tramvaiul sau autobuzul”, arată mesajul Gabrielei Firea pe Facebook.

Tramvaiele livrate de Astra Arad au venit cu motoare mai mici, de 100 kW, deși constructorul a promis la licitație motoare cu putere mai mare. Cele stabilite prin contract erau de 120 de kilowați. Producătorul susține că motoarele instalate pe tramvaie, luate de la Siemens, au o putere variabilă. Pleacă de la 100 de kilowați dar ar putea ajunge și la 151, iar folosirea la putere mai mică ar ajuta la reducerea consumului.

Noile tramvaie Astra Imperio ar putea intra în circulaţie din luna noiembrie, pe linia 41, a anunţat, joi, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.

Ce spunea Nicuşor Dan depsre noile tramvaie

Cele 8 tramvaie noi de la Astra Arad, care au ajuns în București începând cu luna iunie, stau deocamdată în depourile STB, deoarece recepția nu a fost făcută. Primarul general, Nicușor Dan, a declarat miercuri că este vorba despre o întârziere de o lună, din vina Primăriei Capitalei.

”Este o întârziere cam de o lună, care în parte este din vina noastră, ne-o asumăm, faptul că discuțiile directe nu au pornit mai devreme și a fost doar un schimb de hârtii între noi și Astra. Chiar la ora asta este o întâlnire între comisia de recepție și reprezentanții furnizorului și întâlnirile vor avea loc cu frecvență mare până vom ajunge la recepție. Este un produs care ne-a fost livrat, iar noi, prin comisia de recepție, în care sunt și reprezentanți din STB și ADI Transport, ai Autorității feroviare și a finanțatorului – ADR-ul, vom face toate verificările astfel încât tramvaiele să fie conforme cu oferta și contractul de finanțare”, a declarat Nicușor Dan. Întrebat dacă tramvaiele sunt neconforme, în ceea ce privește numărul de uși și puterea motorului, Nicușor Dan a declarat că Primăria Capitalei nu își permite să recepționeze tramvaie care nu corespund.