Nereguli la tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad. Problema ar putea să îi dea peste cap planurile lui Nicușor Dan

Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad au motoare Siemens de 100 kW în loc de motoare cu putere de 120 kW. Primăria Capitalei trebuie să decidă în ce condiții poate fi făcută recepția la livrare, fără a mai atrage noi corecții financiare.

27 sept. 2022, 19:52
Nereguli la tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad. Problema ar putea să îi dea peste cap planurile lui Nicușor Dan

Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad au motoare Siemens de 100 kW, asta deși conform specificațiilor tehnice asumate de contructor, acestea trebuiau să aibă motoare cu o putere de 120 kW, potrivit surselor Economedia.

Citește și Femeie lovită de tramvai, în București, după ce a traversat cu căștile în urechi fără să se asigure

Acum, Primăria Capitalei trebuie să decidă în ce condiții poate fi făcută recepția la livrare, fără să mai atragă noi corecții financiare pentru că PMB a pierdut deja 84 de milioane de lei – corecții financiare reprezentând 10% din valoarea contractului pentru nereguli în derularea licitației.

Pe 2 iunie, la livrarea primului tramvai (capul de serie), primarul general Nicușor Dan promitea că din septembrie vor fi introduse în circulație. Primele tramvaie Imperio Metropolitan de la Arad vor circula pe linia 41, 20 de unități fiind programate la livrare conform graficului până la sfârșitul anului. Unitățile din seria 2020-2021 contractate cu primăriile din Cluj-Napoca și Oradea (Imperio de 27 metri) au fost livrate cu motoare 4×100 kW.

Uzina Astra Arad a livrat PMB până în prezent, 8 unități din comanda totală de 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri, dar punerea în circulație întârzie pentru că încă nu s-a făcut recepția, lucrările pentru prelungirea peroanelor nu sunt finalizate, iar Ministerul Transporturilor încă nu a terminat procedurile pentru omologare.

În mai 2021 a fost semnat contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri. Acesta are o valoare de aproximativ 850 de milioane lei și este finanțat din fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării. Noile tramvaie vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55, iar inelul principal al Capitalei are 26 km, din care doar secţiunea de 1,1 km de pe fostul bulevard Vasile Milea (n.r Doina Cornea și Paul Teodorescu conform noilor denumiri) încă nu este redeschisă după finalizarea lucrărilor de modernizare.

Cele 100 de tramvaie vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii.

Totodată, s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor. Pentru persoanele cu dizabilităţi, care folosesc scaune cu rotile, va exista o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală şi se vor amenaja 2 locuri speciale.

Citește și Primul tramvai Astra al STB a fost scos în probe, în Capitală. Cum arată FOTO