Gabriela Firea, despre alianţa PSD cu Pro România: „Nu suntem două partide din spuma mării”

Primarul general Gabiela Firea este invitata jurnalistului Victor Ciutacu la emisiunea "Punctul culminant" de la România TV. Începând cu ora 21, edilul va discuta despre alegerile la Primăria Capitalei, având în vedere că premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, pe data de 14 iunie.

RomaniaTV.net
17 feb. 2020, 17:48
Gabriela Firea, despre alianţa PSD cu Pro România: „Nu suntem două partide din spuma mării”

Principalele declaraţii ale primarului Gabriela Firea, la România TV
  • Despre sondajul în care este creditată ca fiind favorită. Întrebarea explicită a fost cine cred bucureştenii că are calităţi şi competenţe de a fi primar geneal, nu doar ce părere aveţi despre. Aici explicit s-a referit întrebarea la Primăria Capitalei. Răspunsurile au fost legate de activitatatea de la Primăria Capitalei.
  • Sunt victima unei campanii agresive în special în mediul online, promovate de USR şi de PNL. Vor să demonstreze fără succes că nu s-a făcut nimic în ultimii trei ani şi câteva luni. În zona online sunt foarte multe invective. 
  • Nu sunt primar de 30 de ani să răspund pentru toate nerealizările din municipiul Bucureşti. Trebuie să răspund doar pentru realizările mele. 
  • Despre angajaţii daţi afară din Primăria Capitalei. Unele dintre persoanele care greşiseră flagrant în faţa cetăţenilor din Bucureşti au câştigat procesele în instanţă, iar noi suntem obligaţi să îi reangajăm, conform legii, şi să le dăm salariile din spate. Au fost funcţionari prinşi în toaleta Primăriei primind bani şi au fost daţi afară. Nu s-a întâmplat nimic. Au existat cazuri. Directorul direcţiei a sesizat şi organele de cercetare. Acea persoană a fost deferită comisiei de disciplină de la Primăria Capitalei. I s-a desfăcut contractul de muncă. Ne-a dat în judecată acea persoană, a câştigat şi se întoarce la Primărie ca şi cum n-a făcut nimic pentru că aşa a decis instanţa. De la direcţia Transporturi, pentru nişte licenţe. Este vorba despre o doamnă.
  • Domnul Bold, arhitectul şef, a câştigat în instanţă şi am fost nevoiţi să-l reangajăm. În momentul în care am ajuns la Primărie, era reangajat în funcţia de arhitect şef. Au venit foarte mulţi cetăţeni cu plângeri că li se întorceau dosarele de la Direcţia de Urbanism şi se spuneau că sunt nişte probleme, nişte greşeli. Erau îndrumaţi către firma doameni pentru că nu există o căsătorie cu acte, partenerei de viaţă, ca să rezolve acele probleme inventate.
  • Despre Vlad Voiculescu. A solicitat o întâlnire în calitate de ministru al Sănătăţii. Solicitarea imperativă era aceea să nu alocăm fonduri Spitalului Sfânta Maria, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, condus de profesorul Narcis Copcă, pentru a nu realiza transplant de plămâni, spunându-mi că pacienţii din România care au nevoie de transplat de plămâni să meargă în străinătate. Să nu susţin acest proiect al domnului Copcă, să nu alocăm fonduri pentru că este o haiducie, este o nebunie şi că nu se va putea realiza transplant pulmonar în România, în condiţii optime. Interesul era ca aceste operaţii să nu se poată realiza în România, pacienţii să meargă în străinătate, statul român să plătească în străinătate aceste sume, iar familiile să se împrumute, să se îndatoreze.
  • Despre operaţiile sale. Intervenţia cea mai dificilă la care am fost supusă anul trecut, trei operaţii foarte grele, am ales să le fac la un spital public în administrarea Primăriei Capitalei. Primele investigaţii la Spitalul Colentina, iar cele trei intervenţii la Spitalul Cantacuzino. Nu aş fi făcut-o în străinătate şi nici la un spital privat.
  • Despre posibila majorare a costurilor cu întreţinerea. Mă îngrijorează măsurile pe care doreşte să le ia PNL la guvernare în detrimentul bucureştenilor. Ministrul Economiei care se ocupă şi de energie, domnul Popescu, a anunţat faptul că lucrează la un proiect de hotărâre prin care să se elimine subvenţia la agentul termic. Asta înseamnă că facturile se vor tripla pentru cetăţenii din municipiul Bucureşti. Fac pentru toată ţara, dar în mod special spun că în Bucureşti oamenii sunt bogaţi şi trebuie să plătească mai mult.  
  • Nu înţeleg de ce trebuie guvernarea PNL să ne impună să tăiem acest subvenţii. Apoi, se va declara că este ajutor de stat şi acele sume va trebuie să le recuperăm de la cetăţeni şi pot să vină controale de la Curtea de Conturi să spună că am plătit acele sume în detrimentul legii. Printr-o lege naţională poate să fie blocat un proiect local. 
  • Am explicat şi domnului ministru. Bucureştenii care au avut venituri mai mari s-au mutat deja de câţiva ani în localităţile limitrofe. Cei care au avut venituri ridicate şi-au cumpărat apartamente sau case tot în Bucureşti care sunt alimentate la centrale alimentate cu gaze. Prin urmare, cine a rămas la blocuri nu are venituri mari
  • PNL loveşte acum în clasa de mijloc, în famiiile care au salariu mediu pe economie, cu doi-trei copii. Dacă ar fi avut venituri mai mari, s-ar fi mutat într-un bloc nou, cu condiţii mult mai bune de trai. Noi facem foarte multe monitorizări. Aceste familii, dacă ar avea mai mulţi bani, nu ar rămâne în nişte apartamente mici.
  • În momentul în care facturile s-ar tripla, s-ar dezechilibra bugetele acestor familii. Ei spun că vom reanaliza ideea de consumator vulnerabil. E posibil să îi lăsăm în această categorie pe unii pensionari, deci nu pe toţi, pe unii şomeri şi restul să pună mâna să plătească.
  • Despre posibilele alianţe pentru alegerile locale. S-a vorbit acest zile despre trădare. În loc să ne ţinem de programul de guvernare, am avut alte prorităţi. 
  • Victor Ponta a fost un prim-ministru bun şi a ajutat Bucureştiul. De ce să facem filosofia trădărilor?
  • Pericolul este ca PNL care vine şi vrea să tripleze facturile tututor cetăţenilor. Vrea să scoate subvenţia de la transportul în comun. PNL-ul care spune: aveţi 19 spitale în Bucureşti, privatizaţi-le ca să nu mai aibă acces fiecare persoană. Şi pericolul este USR-ul care a votat împotriva a tot ce s-a făcut bun în Bucureşti în ultimii ani.
  • PNL şi USR au votat împotriva bugetului Primăriei Capitalei care alocă 500 de milioane de euro pentru fluidizarea traficului. Au votat împotriva a 200 de milioane de euro împotriva termiei. Fără nicio justificare. 
  • PNL-ul este comunist. I-au strâns la partid ca să voteze împotriva bugetului Capitalei. Dacă nu aveam voturile de la PSD, noi nu aveam buget.
  • Despre companiile municipale. Sunt legale, funcţionează. Lucrează în diferite domenii. (…) Au angajaţi, au utilaje. Doar în condiţiile în care pentru o anumită operaţiune se subcontractează fix pentru o operaţiune. Au fost ceea ce este necesar pentru a lucra. 
  • Despre luminiţele de Crăciun. Costă exact cât a fost înainte, dar sunt mai multe beculeţe. 
  • Despre alianţa cu Pro România. Nu ştiu dacă se va realiza o alianţă la nivel naţional. (…) Nu suntem două partide din spuma mării. Provenim din acelaşi partid.
  • Au fost între noi nişte declaraţii, nişte cuvinte nepotrivite. Nu trebuie să rămânem în trecut. Pe români îi paşte un pericol foarte mare, guvernarea PNL.
  • Despre alegerile anticipate. Anticipate înseamnă austeritate. Se doresc anticipate pentru ca în septembrie să nu se mărească pensiile şi alocaţiile. Anticipatele nu îi ajută cu nimic pe români.
  • Despre poluarea din Bucureşti. În Bucureşti există un anumit grad de poluare. Sunt singurul primar care am făcut un plan integrat de calitate de aerului. Puteţi să credeţi că noi care am luat măsuri antipoluare vom fi amendaţi politic de ministrul PNL? 

 

Sondajul de opinie realizat de CURS arată că Gabriela Firea este primul politician ales de bucureșteni pentru Primăria Capitalei, fiind favorită cu un procent de 40%, informează dcnews.ro și stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Sondaj CURS pentru Primăria Capitalei: Firea este favorită, cu 40%. Din urmă vine puternic Traian Băsescu, cu 29%

De asemenea, Gabriela Firea ar putea da detalii despre colaborarea dintre PSD și Pro România.

„Orice am făcut până acum și voi întreprinde în politică a fost și voi face cu gândul la bucureșteni și români. Guvernarea Ponta a fost una foarte bună pentru bucureșteni, mai ales față de ce se întamplă acum. A alocat un buget foarte bun, pentru că Bucureștiul nu încasează taxe și impozite locale. Sunt convinsă că această colaborare va fi benefică. Îmi doresc o colaborare în folosul cetățenilor, vom vedea în ce masură se va extinde aceasta la nivel național”, a declarat Gabriela Firea la România TV.

Citeşte şi: Alegeri Locale 2020. Premierul Ludovic Orban a anunţat data scrutinului. Calendarul ortodox dă peste cap programul electoral