Gabriela Firea: Nu am făcut decât să exprim public relaţia pe care Primăria o are cu reprezentanţii Guvernului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marți, la Parlament, că nu a făcut altceva decât să exprime public într-o emisiune de televiziune relația pe care Primăria generală și primăriile de sector o au cu unii reprezentanți ai Guvernului.

RomaniaTV.net
06 iun. 2017, 12:19
Gabriela Firea: Nu am făcut decât să exprim public relaţia pe care Primăria o are cu reprezentanţii Guvernului

L-am sunat pe domnul președinte Liviu Dragnea, am vorbit în cursul serii trecute. M-a întrebat și domnia sa ce s-a întâmplat, de ce este această situație tensionată în mass media și de ce unii dintre colegii noștri au reacționat la cele afirmate de mine. I-am spus și acum domnului președinte, după ce am stabilit, firește, întâlnirea, că mă bazez pe sprijinul domniei sale pentru că de fiecare dată a fost receptiv la problemele bucureștenilor. Așa cum știți, am ajuns primar general pentru că domnul președinte Liviu Dragnea m-a propus să fiu candidat, m-a susținut în toată această perioadă și de asemenea a susținut toate proiectele pozitive bune pentru bucureșteni. Eu nu am făcut altceva decât să exprim public într-o emisiune relația pe care Primăria generală, primăriile de sectoare le avem cu reprezentanții Guvernului, unii dintre ei„, a spus Gabriela Firea la Parlament.

Ea spus că nu își permite să ceară demisia Guvernului sau demiterea premierului, însă nu își permite nici să tacă și să ascundă ‘relația adevărată dintre Guvern și aleșii locali ai Municipiului București’.

Am observat speculațiile că Gabriela Firea ar fi cerut demisia Guvernului sau demiterea premierului. Nu îmi permit să fac așa ceva, în schimb nici nu îmi permit să tac și să ascund care este relația adevărată dintre Guvern și aleșii locali ai Municipiului București. Țin la aceste proiecte foarte mult. Problema aglomerației nu se rezolvă nicăieri în lume și nu s-a rezolvat în nicio capitală europeană doar din bugetul local. Întotdeauna au fost măsuri guvernamentale care s-au luat pentru rezolvarea problemelor sistemice dintr-o capitală europeană care ne dorim să fie Bucureștiul”, a spus primarul Capitalei.

Gabriela Firea a afirmat că a solicitat sprijinul Guvernului în mai multe probleme, însă „unii dintre reprezentanții Executivului nu înțeleg faptul că românii trebuie tratați cu mai mult respect”.

În opinia sa, este absolut normal ca Guvernul, fiind unul politic, să fie supus unei evaluări din partea președinților celor două partide care compun coaliția de guvernământ.

„Este firească și chiar obligatorie această evaluare a activității guvernamentale câtă vreme am câștigat cu un program de guvernarea care trebuie să fie respectat ad litteram, nu putem să lăsăm la voia întâmplării ceea ce fac unii dintre reprezentanții guvernamentali, pentru că nu ei vor răspunde în fața românilor, ci noi. Acest program de guvernare a fost prezentat în campanie de către comunicatorii PSD și în special de către președintele PSD, Liviu Dragnea. Nici domnul prim ministru și nici toți miniștri sau secretari de stat ori directori nu au militat în campania electorală, nu au mers în fața dumneavoastră să explice de ce unele măsuri sunt bune și care este timpul de aplicare al acestor măsuri, care este calendarul pentru implementarea Programului de guvernare. Atunci răspunderea este la noi, este la factorul politic, și mi se pare absolut normal și necesar ca în următoarea perioadă coordonatorii coaliției de guvernământ să anunțe care sunt rezultatele acestei evaluări”, a arătat Firea.

Ea a mai declarat că nu a cerut Guvernului decât „respect” față de problemele bucureștenilor.

Primarul Capitalei a afirmat că nu decide personal care vor fi măsurile politice care se vor lua în urma analizei activității fiecărui minister.

Întrebată dacă există o ruptură între PSD și Guvern, Gabriela Firea a răspuns că nu poate să facă această precizare, întrucât nu vrea să își depășească atribuțiile.

„Nu pot să fac această precizare doar eu însămi, nu vreau să îmi depășesc atribuțiile pe care le am ca vicepreședinte al PSD, nu am făcut altceva să spun și în cazul partidului, dar și public, pentru că nu am de ce să mă ascund care sunt problemele pe care le întâmpinăm în relația cu reprezentanții Guvernului”, a mai afirmat Firea.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că este surprinsă să constate că există o reacție fie prea înceată, fie de refuz din partea reprezentanților unor ministere, care pun în dificultate Primăria Capitalei, făcând referire la respingerea solicitărilor de preluare a Centurii Bucureștiului și a metroului.