Gabriela Firea: „Nu sunt de acord cu deschiderea creşelor şi a grădiniţelor”. Cum se va călători cu transportul în comun de pe 15 mai

Primarul general al Capitalei a declarat duminică seară la Digi 24 că va propune comitetului pentru situații de urgență ca pe 15 mai să se deschidă publicului parcurile și cimitirele.

03 mai 2020, 15:18
Gabriela Firea: „Nu sunt de acord cu deschiderea creşelor şi a grădiniţelor”. Cum se va călători cu transportul în comun de pe 15 mai

Gabriela Firea ar deschide parcurile, dar spune însă ca nu este de acord cu deschiderea creșelor, grădinițelor și a centrelor afther school deoarece „riscul ar fi prea mare” și nu vrea să și-l asume.

Relaxare măsuri de restricţie după 15 Mai. Gabriela Firea: Anunţul lui Iohannis a crescut semnificativ traficul în Capitală

Primarul mai crede că și locurile de joacă pentru copii ar trebui să rămînă închise deocamdată deoarece e mai greu să-i determini pe cei mici să păstreze distanța fizică între ei.

Deschiderea cinematografelor, muzeelor sau a bibliotecilor va depinde de recomandarea autorităților și în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, spune primarul.

Despre transportul public

Numărul călătorilor va trebui limitat/mijloc de transport. Vom suplimenta acele linii STB care vor fi aglomerate. „Parcul auto al STB s-a redus cu 40%, chiar erau prea multe autobuze, tramvaie și troleibuze la un moment dat, când aproape toate activitățile erau reduse total sau încetinite. După anunțul că după 15 mai va însemna o relaxare din toate punctele de vedere, cred că ați observat că în București a reapărut o ușoară aglomerație. În anumite intersecții, în special cele centrale, traficul a crescut cu aproximativ 20%”, a spus Firea.

 

În ceea ce privește aglomerația din mijloacele în transport în comun, edilul a spus ce măsuri vor fi luate. „Este normal să nu se accepte aglomerarea și este imperios necear să se urmărească zonele și rutele care tind să se aglomereze pentru a se suplimenta în acea zonă. Firesc ar fi să fie călătorii pe scaune și un rând picioare, dar nu mai mult, și la distanță. Există controlorii care înainte de pandemie doar verificau dacă a fost taxat biletul, acum pot să facă acst lucru și cu sprijinul colegilor de la Poliția locală, fără să agreseze pe nimeni, fără să fie abuzuri, fără să fie o tonalitate care să deranjeze sau care să creeze o stare de disconfort pentru călători. Pur și simplu o informare că într-un tramvai, troleibuz sau autobuz trebuie să intre strict numărul de persoane astfel încât distanța socială să fie păstrată. Eu nu cred că cineva va fi supărat dacă i se va spune să aștepte următorul autobuz sau tramvai, pentru că este bine pentru propria persoană să nu stea foarte aproape de un alt călător”, a subliniat primarul capitalei.