Gabriela Firea: „S-a dorit manipularea cifrelor, pentru ca doar guvernul să comunice aceste cifre”

Gabriela Firea a avut joi seară o intervenţie prin videocall în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV pentru a discuta despre felul in care se face testarea pentru COVID 19 şi raportarea datelor, dar si despre începutul anului şcolar şi alte teme de maxim interes.

RomaniaTV.net
13 aug. 2020, 18:47
Gabriela Firea: „S-a dorit manipularea cifrelor, pentru ca doar guvernul să comunice aceste cifre”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, că în acest moment doar „vip-urile” primesc plasmă sanguină pentru tratamentul infecţiilor cu COVID-19, în timp ce „oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există” şi a respins acuzaţiile aduse proiectului adoptat de Consiliul General privind acordarea de stimulente donatorilor de plasmă.

„În toată lumea guvernele au programe de stimulare a donării de plasmă de la persoanele care sau deja anticorpii pentru această boală, după ce s-au infectat şi s-au vindecat. (…) La situaţii excepţionale, trebuie să luăm măsuri excepţionale. Avem o lege pentru recompensarea donatorilor de sânge. Noi nu facem decât să creştem suma. Am pus următoarea întrebare consilierilor, uitându-mă în ochii celor care au criticat acest proiect, care a apărut pe fondul neimplicării Guvernului: dacă ar avea o persoană foarte apropiată, dragă, iubită, la spital, la terapie intensivă şi care ar avea nevoie urgentă de transfuzie de plasmă sanguină, ar refuza pentru că donatorul a primit tichetele de masă de la Primăria Capitalei? În acest moment doar vip-urile primesc plasmă sanguină, deci oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există şi nu este vina medicilor, nu este vina directorilor de spitale, este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare”, a afirmat Firea, la România Tv.

Gabriela Firea a comentat cazul, prezentat de Victor Ciutacu, unui bărbat care şi-a programat un test la o clinică privată, dar apoi s-a răzgândit şi nu s-a mai prezentat. În ciuda acestui fapt, el a fost sunat de reprezentanţii clinicii şi i s-a comunicat că este pozitiv, iar rezultatul va fi transmis mai departe către DSP.

„Am auzit si eu astfel de situatii si ca un gest de respect ar trebui sa stim despre ce clinici este vorba, pentru a nu se arunca anatema asupra tutror spitalelor si clinicilor, de stat si private. Nu stiu in ce masura cadrele medicale sunt pregatite, pentru ca rezultatul depinde de corectitudinea prelevarii probelor, analiza si interpretarea, deci iata un cumul de factori care ne dau un rezultat corect sau incorect. Min Sanatatii trebuie sa verifice toate acestea, dar DSP si Min Sanatatii nu raspund la solicitari, nu raspund nici la IGSU.

Suntem singura tara in care primim informatie trunchiata. In fiecare zi aflam numarul de teste efectuate, dar nu ni se spune cate sunt efectuate pentru prima data. Stim doar numarul de teste, ceea ce nu este corect.

Nu se fac aceste verificari, in schimb DSP merge abuziv si face controale unde are indicatii politice, cum ar fi la spitalele Primariei, unde vin si la 12 noaptea pentru a ne pedepsi politic. Unii s-au adaptat, in alte tari, numai noi suntem neadaptati. S-a dorit manipularea cifrelor, pentru ca doar guvernul sa comunice aceste cifre. Nu stim cate persoane au avut infectia si s-au imunizat, deci nu stim gradul de imunizare al populatiei. Stim ca sunt 30.000 de vindecati, dar doar 400 au donat plasma, iarasi caz unic in lume.

Din motivele explicate mai sus, nu putem avea incredere 100% in cifrele oferite de guvern, pentru ca le amesteca. Eu am discutat inca din martie cu medici de la Bals si Victor Babes, am si vazut cum se fac testarile, nu este adevarat ca pui o baterie de sase teste si sunt toate date ca pozitive. Ne facem de ras daca perpetuam aceste informatii. Vorbiti cu medici seriosi. Nu sunt de acord cu exprimarea „dictatura medicala”, i-am si spus domnului profesor Imbri si mi-a explicat ca a fost un avertisment ca virusul nu a trecut si a fost ca un strigat de ajutor.”

Primarul Capitalei s-a referit şi la iniţiativa de a acorda bonificaţii de până la 1000 de euro donatorilor de plasmă.

„Daca ar avea pe cineva drag in spital si ar avea nevoie de transfuzie cu plasma sanguina, iar aceasta ar fi disponibila, ar refuza-o pentru ca donatorul a fost recompansat de primaria capitalei? Lasam bolnavii sa moara pentru ca consilierii USR si PNL voteaza impotriva? Au motivat ca avem o lege in care se precizeaza ca donarea este gratuita. Sigur, se poate dona si benevol, dar am explicat ca aceste stimulente sunt sub forma de bonuri cu care isi pot cumpara alimente si medicamente, suplimente, vitamine. S-a ajuns chiar la cazuri in care unii cetatenii trebuia sa plateasca ei ca sa doneze plasma”, a completat Firea.

Victor Ciutacu a întrebat-o pe Gabriela Firea dacă, din comunicarea guvernului şi a preşedintelui Iohannis a înţeles cum va arăta începutul anului şcolar.

„Absolut deloc, de fapt este cea mai importanta intrebare. Toata tara asteapta ghidul de la ministerul Sanatatii si cel al Educatiei. Nu au facut decat sa anunte ca vor fi trei culori si, in functie de acestea, se va aplica una dintre norme. Dar la Bucuresti, unde sunt 4 milioane de locuitori, multi elevi vin din afara orasului. Si eu si primarii de sector ne-am oferit sa ajutam si cu materiale sanitare, cu materiale de distantare, sa facem ce putem ca sa nu fim prinsi nepregatiti. S-a anuntat ca guvernul va ajuta familiile cu tablete, dar nu au adus nici mastile.”, a spus primarul capitalei.

Primarul capitalei a explicat şi de ce populaţia României nu mai are încredere în măsurile adoptate de guvern, pornind de la imaginile în care un concert al lui Vali Vijelie de pe litoral a fost întrerupt de fortele de ordine.

„Sub nici o forma nu sunt de acord cu anumite exagerari si abuzuri, cu amenintarile cu dosare si amenzi, pentru a panica populatia. Pe de alta parte, un concediu poate fi mult mai implinit fara sa mergem in aglomeratie, cred ca avem mult mai bine grija de noi in felul asta. Repornim motoarele economiei, relaxam anumite masuri, dar nici in extrema cealalta nu e bine, in care parca mergem sa cautam virusul. Alegerile vor fi atipice, suntem intr-o criza sanitara, si intr-adevar vor fi folosite pentru prima data mijloace alternative de comunicare cu electoratul.”, a explicat Firea.

În ce priveşte organizarea alegerilor locale, Gabriela Firea consideră că acestea se pot desfăşura în siguranţă, cum s-a întâmplat şi în alte state UE, dar disproporţionalitatea vine din faptul că industrii întregi sunt încă închise, iar asta este văzută ca o dublă măsură de români.

„Cred ca fiecare presedinte de sectie trebuie sa urmareasca recomandarile date de AFP. Distantare in tre membrii comisiei, intre votanti, dezinfectare. Asa s-a intamplat si in Franta, deci s-au mai facut alegeri. Dar cand exagerezi intr-o parte, tii restaurantele inchise, dar faci alegeri, de aceea populatia isi pierde increderea. Teatrele sunt inchise si acum, dar pacanelele sunt deschise. Nu mai avem cultura, avem pacanele.”