Gabriela Firea: „Salariile demnitarilor vor creşte automat. Mai puţini bani pentru medici, asistenţi şi profesori”

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, a declarat joi că Guvernul Cîţu vrea să contracteze o companie externă care să fie plătită din bani europeni, prin PNRR, pentru a face o nouă lege a salarizării în România. Senatorul social-democrat afirmă că, astfel, veniturile demnitarilor vor creşte, în timp ce cele ale medicilor sau profesorilor vor avea de suferit.

18 mart. 2021, 20:30
Gabriela Firea: „Salariile demnitarilor vor creşte automat. Mai puţini bani pentru medici, asistenţi şi profesori”

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, miercuri, beneficiile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru care s-au alocat 30 de miliarde de euro, ca urmare a discutiilor purtate cu liderii coaliției de guvernare, cu premierul Florin Cîţu și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Klaus Iohannis a afirmat că PNRR este, pentru România, o şansă majoră pentru dezvoltare și modernizare a activității în sănătate, economie, educație și administrație.

În replică, Gabriela Firea susţine că demnitarii vor fi cei care vor avea de câştigat mai mulţi bani.

„Mai puţini bani pentru medici, asistenţi, profesori, educatori, pompieri etc. Guvernul vrea să contracteze o companie externă, care să fie plătită din fonduri europene (PNRR), pentru a face o nouă lege a salarizării din România!

Până una-alta, Memorandumul în privința salarizării, discutat ieri în Guvern, stabilește principii care duc la mărirea veniturilor demnitarilor și scăderea celor ale personalului sanitar, cadrelor didactice, pompierilor, polițiștilor, militarilor, funcționarilor!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Citeşte şi: Sindicaliştii din Sănătate îi reproşează lui Cîţu trucarea datelor privind vaccinarea personalului medical: „Aţi dat dovadă de maximă indiferenţă faţă de soarta noastră”

Gabriela Firea spulberă planurile Guvernului Cîţu: „Salariile din administrația locală vor scădea”

„Concret, salariile demnitarilor, care sunt calculate prin coeficient din salariul minim, vor crește automat odată cu raportarea la noul salariu minim de 2.300 de lei! Veniturile cadrelor medicale, dar și ale angajaților din sistemul de ordine publică și siguranță națională vor scădea, fiindcă li se introduce plafon maxim de sporuri de 20% (acum nu au nici măcar de 30%, ca restul, fiind exceptați)!

Salariile funcționarilor din administrația centrală vor scădea fiindcă sporul nu va mai fi procent din salariul funcționarului, ci procent din salariul minim (nici măcar din cel mediu, pe care se fundamentează BASS)!

Salariile din administrația locală vor scădea, fiindcă se introduc grile fixe și nu se mai lasă la latitudinea Consiliului Local, care, în funcție de cât de sărac sau bogat e, putea stabili salariile, având doar limita minimă salariul minim și limita maximă salariul viceprimarului (așa cum au cerut asociațiile municipiilor, orașelor, comunelor)!

Așadar, mai mulți bani pentru demnitarii din Guvernul PNL, mai puțini bani pentru personalul sanitar, cadrele didactice, pompieri, polițiști, militari, funcționari”, a mai precizat Gabriela Firea.

La rândul său, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a criticat că decizia guvernanţilor de a diminua plafonul acordării sporurilor la cel mult 20% din nivelul salariului de bază este „o crimă”, deoarece îi va afecta în mod direct pe medicii şi asistentele care sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, revoltat că banii pentru gărzile medicilor şi asistentelor ar putea fi tăiaţi. „E o crimă. O să plece iar medicii!”