Gabriela Firea, sancţionată cu avertisment pentru declaraţiile din campanie privind familiile fără copii

Publicat: Miercuri, 19 Noiembrie 2014 13:04 // Actualizat: Miercuri, 19 Noiembrie 2014 13:12 // Sursa: romaniatv.net

Gabriela Firea, senator PSD, a fost sancţionată cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării (CNCD) pentru afirmaţia despre familiile fără copii, făcută în timpul campaniei electorale când a lansat un atac dur la adresa candidatului ACL, Klaus Iohannis.  Consiliul susţine că declaraţiile social-democratei sunt discriminatorii şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor şi a condamnat public astfel de declaraţii.

Colegiul director al CNCD a luat, miercuri, decizia de sancţionare a Gabrielei Firea cu unanimitate de voturi.

"Afirmaţiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declaraţii: «Nu eşti un om complet fără să creşti un copil (...)", «Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt.", (...) "poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere" (...), "În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provind din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă". Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presa - «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

 Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind discriminatorii şi a lansat un apel către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate "să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse".

Gabriela Firea, atac dur la Klaus Iohannis: Să clarifice implicarea sa în traficul cu copii

În octombrie, vicepreşedintele PNL Iaşi Alexandru Muraru a depus la CNCD o sesizare privind declaraţiile privind familiile fără copii, făcute de senatorul Gabriela Firea la adresa lui Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul PSD, în 7 octombrie.

În timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, Gabriela Firea a declarat, într-o conferinţă de presă la sediul PSD, că premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate".

Întrebată dacă îi reproşează lui Iohannis faptul că nu ar fi "un bun familist", Firea a răspuns: "Din punctul meu de vedere a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii. (...) Nu eşti un om complet fără să creşti un copil şi consider că mai ales acea afirmaţie pe care poate a făcut-o să spunem din greşeală, dar ea rămâne în spaţiul public, şi anume că neinvestind în educaţia copiilor a investit în imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare, decât în educaţia copiilor. M-am referit la faptul că Victor Ponta este un bun familist din această perspectivă, este căsătorit, are un băiat, Andrei, are o fetiţă, Irina, şi sunt convinsă că îşi mai doresc Daciana şi Victor copii şi eu le urez, ca mamă acum şi al treilea deja copilaş să mai aibă şi ei".

Gabriela Firea, judecată la CNCD pentru declaraţiile referitoare la Iohannis. Explicaţiile senatorului PSD

"Nu toată lumea poate să aibă în mod natural copii, pentru că pot să apară probleme de sănătate, dar poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere. Şi mai ales, din pespectiva financiară nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată să îngrijească unul - doi copii. Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru că un părinte este mult atent, mult mai sensibil, la viaţa celor din jur pentru că se gândeşte la propri copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt", a mai spus senatorul PSD.

Întrebată dacă aceeaşi opinie are despre toate familiile din România care nu au copii, Firea a răspuns: "Toate familiile din România nu candidează la prezidenţiale. În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă preşedinţi provind din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă".

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Klaus Iohannis: Atacul lui Firea la adresa mea, de o speţă extrem de joasă

Totodată, Firea a fost întrebată dacă acesta ar fi "un defect pentru un viitor preşedinte", ea răspunzând: "Categoric".

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 nov 18:00
...despre familiile fără copii, făcută în timpul campaniei electorale când a lansat un atac dur la adresa candidatului Citește mai departe…

...
19 nov 13:45
...despre familiile fără copii, făcută în timpul campaniei electorale când a lansat un atac dur la adresa candidatului Citește mai departe… Sursa romaniatv.net

...
19 nov 13:33
...fără copii, făcută în timpul campaniei electorale când a lansat un atac dur la adresa candidatului Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
19 nov 13:26
...despre familiile fără copii, făcută în timpul campaniei electorale când a lansat un atac dur la adresa Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8278
RON
09 Apr
noapte 3 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H