Gabriela Firea și-a dat demisia din funcția de ministru al Familiei. E al doilea ministru PSD care pleacă din Guvern după scandalul „azilele groazei”. Bogdan Ivan preia portofoliul vacant

Scandalul "azilelor groazei" face prăpăd în Guvernul Ciolacu. După Marius Budăi, şi ministrul Gabriela Firea a anunţat că renunţă la funcţie.

14 iul. 2023, 18:00
Gabriela Firea și-a dat demisia din funcția de ministru al Familiei. E al doilea ministru PSD care pleacă din Guvern după scandalul „azilele groazei”. Bogdan Ivan preia portofoliul vacant

UPDATE. Klaus Iohannis a semnat rapid decretul prin care Gabrielei Firea și-a dat demisia

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat următoarele decrete:

– Decret prin care se ia act de demisia doamnei Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului

– Decret prin care se desemnează domnul Bogdan-Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, ca ministru al familiei, tineretului și egalității de șanse, interimar, informează Administrația Prezidențială.
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu: Alături de colegii din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de societatea civilă vom repara sistemul odios care a corupt conștiințe

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi o discuție pe tema situației din azilurile care fac obiectul controalelor cu Gabriela Firea, care și-a depus mandatul din funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Șeful Executivului a precizat că și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au legătură cu acest subiect aflat în atenția publică trebuie să își asume pe deplin responsabilitatea și să facă un pas în spate.

”Este nevoie de o schimbare reală, în profunzime, ca să putem repara acest sistem odios care a corupt conștiințe în schimbul banilor. Mi-am asumat ca prim-ministru acest lucru. Și voi merge până la capăt! Voi schimba lucrurile de sus până jos, alături de colegii mei din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de restul cultelor din România, precum și de societatea civilă. Nu am nicio milă pentru cei care au distrus viețile și sufletele unor oameni fără apărare!”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a transmis Administrației Prezidențiale propunerea de desemnare a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, ministru interimar al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Update. Demisia scrisă a Gabrielei Girea a ajuns deja la Secretariatul General al Guvernului.

Gabriela Firea a avut o discuție de o oră cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, în urma căreia și-a anunțat demisia.

Gabriela Firea şi-a anunţat demisia după presiunea politică şi mediatică în scandalul azilelor. Zeci de persoane s-au strâns joi seara, în jurul orei 20.00, în Piața Victoriei din Capitală, la un protest al organizației Declic. Zecile de persoane strânse în fața sediului guvernului au cerut demisia Gabrielei Firea, în contextul scandalului legat de „azilele groazei”.

Gabriela Firea: Ştefan Godei, inculpatul din dosarul azilelor din judeţul Ilfov, nu a fost vreodată şoferul meu
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea a precizat că Ştefan Godei, inculpatul din dosarul azilelor din judeţul Ilfov, nu a fost vreodată şoferul său. „Eu am acelaşi şofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată primăria, tot Parlamentul, etc.”, a explicat Firea.

„Sunt nevoită, din păcate, să repet ce am afirmat zilele trecute, în urma unor informaţii apărute în presă. Inculpatul din dosarul azilelor din judeţul Ilfov nu a fost vreodată şoferul meu. Eu am acelaşi şofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată primăria, tot Parlamentul, etc.”, a transmis Gabriela Firea, într-un comunicat de presă.

Ministrul PSD a adăugat că nici cât a fost primar al Capitalei, Godei, bărbatul din acest dosar nu a fost şoferul meu, ci a lucrat ca şofer la Administrativ şi pentru alte persoane”.

Ștefan Godei, patronul azilelor groazei, a fost angajat de Gabriela Firea la cabinetul de senator. Anterior fusese și șofer la Primăria București. Ministrul Familie: ”A fost șoferul unor colegi”

De asemenea, acesta nu a fost şoferul ei nici în perioada mandatului de senatoare. „Nici la Senat nu a fost şoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, aşa cum a făcut-o în toate instituţiile unde a activat”, a mai explicat ministrul Familiei.

Conform unui document consultat de către G4Media, Ştefan Godei ar fi fost angajat de Gabriela Firea la cabinetul de senator în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023.

Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reuşit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracţii, a relatat Digi 24.

„Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieşit date potrivit cărora Godei Ştefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuieşte pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a îşi procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuţiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracţii, într-o noapte, suma de 25.000 de lei”, se menţionează în referatul întocmit de procurori şi citat de Digi 24.

În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul altor primării, conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, suma  de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 – 08.06.2023.

Ştefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, alături de fratele său, Daniel Godei, care avea rol de coordonator în cadrul grupului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi-a dat joi demisia din funcţie, în urma scandalului legat de neregulile găsite în azilele din judeţul Ilfov. Acesta şi-a depus demisia la Cancelaria premierului. Premierul Marcel Ciolacu a spus în şedinţa de Guvern că ministrul Budăi l-a anunţat despre decizia de a-şi depune demisia, la finalul acestei şedinţe a Executivului. ”Din punctul meu de vedere, e un gest de onoare”, a spus premierul, el arătând că este reacţia firească a unui decident politic, într-o asemenea criză şi în orice democraţie consolidată a Europei.

Premierul Marcel Ciolacu declara că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la ceea ce s-a întâmplat în „azilele groazei”, că „este o ruşine naţională”. El a mai spus că răul trebuie tăiat de la rădăcină şi a adăugat că „vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.

„Chestiunea cu aşa cum s-au numit azilele groazei este una foarte complicată şi , dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională. Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius, înaintea Summitului NATO.

Preşedintele României a mai precizat că vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut de ceea ce se întâmplă în acele centre însă nu au făcut nimic.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale , pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap. Una dintre organizaţiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a a avut un protocol cu Ministerul Muncii în baza căruia putea face controale neanunţate în aceste centre, protocol denunţat unilateral de minister, a refuzat să participe la discuţii.

Percheziții DNA legate de azilele groazei. Sunt vizați funcționari din subordinea Ministerului Muncii
Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest, joi seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Sub sloganul „Toţi ştiau: afară cu Budăi şi Firea!”, organizatorii solicită demiterea celor doi miniştri, susţinând că aceştia „au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut” şi, „mai mult, au încercat să muşamalizeze totul”.

Gabriela Firea: USR se caţără iarăşi pe drama unor oameni. Dacă există cea mai mică acuzaţie care mă priveşte direct, nu voi ezita să mă retrag!

Ministrul Familiei Gabriela Firea a afirmat că „USR nu se poate abţine şi se caţără iarăşi pe drama unor oameni”, în contextul în care Cătălin Drulă a lansat un atac la adresa fostului edil general şi i-a reproşat premierului Marcel Ciolacu faptul că a încurajat „clanurile mafiote din Ilfov cu ramificaţii în PNL şi PSD”. Firea a adăugat că USR încearcă să câştige capital din tragedii şi politicienii acestui partid nu au dreptul moral să ceară demisii atâta timp cât îl susţin în funcţia de primar al Capitalei pe Nicuşor Dan, în al cărui mandat o femeie a murit sfâşiată de câini fără stăpân.

„USR nu se poate abţine şi se caţără iarăşi pe drama unor oameni. Aşa au apărut aceşti politicieni în viaţa publică şi tot aşa vor să continue, câştigând capital din tragedii! Acum aceşti politicieni îmi cer insistent demisia, dar sunt ultimii care pot face asta, nu au dreptul moral să ceară demisii atât timp cât susţin în funcţie primarul general în mandatul căruia o femeie a murit sfâşiată de câini fără stăpân. Pe el şi pe mâna lui dreaptă nu i-au considerat vinovaţi, morali sau direcţi, pentru această tragedie! Nici pentru copilul lovit de o statuie în holul instituţiei, rămas cu sechele după accident. Aceasta e miza lor, să-şi susţină primarul general care trimite bileţele scrise de mână la Urbanism şi incită la fals în documente, uzurpare de calităţi oficiale, care este declarat incompatibil şi multe altele. A pierdut şi ocazia de a tăcea pe un subiect tragic şi care nu-l privea în niciun fel”, a scris Gabriela Firea, duminică la Facebook.

Ea a mai spus că „este oribil ce s-a întâmplat în aceste cămine pentru bătrâni şi pentru persoane cu dizabilităţi! Justiţia şi instituţiile care au atribuţii să îşi facă treaba, să scoată la iveală responsabilii şi să-i tragă la răspundere”.

„Dacă există cea mai mică acuzaţie care mă priveşte direct, nu voi ezita să mă retrag! Până atunci, oare chiar crede cineva că eu aş fi putut închide ochii la asemenea suferinţe dacă aş fi ştiut? Nu pot să înghit la nesfârşit toate acuzaţiile nefondate şi neverificate care mi se aduc în spaţiul public, care îmi vizează întreaga familie. Toată viaţa mi-am dedicat-o oamenilor! Am ajutat oameni ca simplu cetăţean, ca jurnalist, în orice funcţie publică pe care am deţinut-o şi stă mărturie toată activitatea mea, toată viaţa mea. „Oamenii pe primul loc!” nu a fost pentru mine un simplu slogan de campanie, ci un crez. Nu am ezitat vreodată să întind o mână de ajutor şi îmi cunosc sufletul sute, mii de oameni pe care i-am sprijinit în toţi aceşti ani. Sunt un om cu iubire şi frică de Dumnezeu. Familia mea este cu iubire şi frică de Dumnezeu. Nu suntem nişte farisei! Credinţa ne-o măsoară doar Dumnezeu, iar EL nu are nume şi prenume pe pământ! Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima. Şi este tragic pentru întreaga societate creştină dacă am ajuns să fim persecutaţi că purtăm cruci la gât, cinstim icoane şi spunem «Doamne ajută»!”, a completat Firea.

MInistrul Famiiliei a adăugat că nu este „un produs artificial, umflat cu pompa în campanii electorale” şi nu se poate fura, înşela sau abuza de oameni cu acordul ei.

„Nu sunt un produs creat artificial, umflat cu pompa în campanii electorale prin sume enorme, inclusiv acum 3 ani, pentru «Noul Bucureşti», pe care nimeni nu le-a investigat. Cine mă cunoaşte, cine a interacţionat cu mine măcar puţin ştie asta. Cu acordul meu nu se poate fura, nu se pot înşela sau abuza oameni! Tocmai de asta unora le este teamă de mine şi de asta nu mă vor în funcţii publice, dar asta e o altă discuţie. Trebuie să apăr tot ce am construit în aceşti ani, tot ce am făcut pentru români, pentru bucureşteni şi tot ce vreau să fac în continuare. Este total nedrept să fiu scoasă ţap ispăşitor. În aceste zile sunt prezentate atât de amestecat imagini, informaţii, fapte din acest dosar doar pentru ca oamenii de acasă să nu mai înţeleagă nimic. De fapt să înţeleagă exact ce îşi doresc minţile cenuşii care se folosesc politic de acest necaz”, a completat Firea.

Aceasta a avut şi replică pentru toate „minciunile” care s-au spus despre ea în această perioadă.

„Nu mă scuz, doar răspund concret tuturor minciunilor din aceste zile:

– Consiliera mea NU A FOST ANGAJATĂ, NICI ŞEFĂ de azil! Potrivit propriei declaraţii dată în dosar şi care a fost prima ajunsă în presă, nu a avut cunoştinţă despre activităţile din centre, funcţia în asociaţie a fost onorifică şi nu a avut vreun beneficiu pentru asta.

– Sora mea NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuţii în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilităţi. Sora mea NU A FOST ANGAJATĂ, COLABORATOARE SAU ŞEFĂ DE AZIL cum mincinos s-a afirmat la unele posturi tv. Se ocupă de ani de zile de domeniul educativ al copiilor.

– NU AM FOST INFORMATĂ de consiliera mea că a făcut parte din asociaţia care ulterior a deschis două centre pentru persoane cu dizabilităţi.

– Inculpatul din acest dosar NU A FOST ŞOFERUL MEU. La Primăria Capitalei acest bărbat nu a fost şoferul meu, ci a lucrat ca şofer la Administrativ şi pentru alte persoane. Eu am acelaşi şofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată primăria, tot Parlamentul etc.

– Inculpatul din acest dosar nu are legătură de rudenie cu familia mea. NU ESTE FINUL nostru, NU ESTE NEPOTUL nostru.

– Inculpatul din acest dosar NU A FOST VREODATĂ membru al Partidului Social Democrat în vreo localitate din judeţul Ilfov sau Bucureşti. Deci, NU AVEA CUM SĂ CONDUCĂ filiala TSD Ilfov nefiind membru de partid. Simpatizanţi, voluntari sau oameni care bagă capul în poză cu liderii sunt mulţi.

– Ministerul pe care îl conduc NU ARE ATRIBUŢII pentru acreditarea şi/sau controlul căminelor de bătrâni şi/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi. Domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilităţi, nu intră în atribuţiile ministerului.

– M-am interesat şi Primăria condusă de soţul meu NU ARE ATRIBUŢII pentru a verifica aceste centre şi NU A FOST ANUNŢATĂ de situaţia acestor persoane. Este vânturată o hârtie trimisă către Serviciul Urbanism, dar care nu informa despre vreun om neglijat sau abuzat, ci despre lipsa acordului vecinilor pentru o astfel de activitate, care se solicita în cazul apartamentelor din blocurile de locuit, conform legii.

– NU AM FĂCUT PRESIUNI pentru a fi eliminate ONG-urile din monitorizarea acestor centre. NU AM FĂCUT PRESIUNI pentru a fi numite persoane în funcţii în domeniul social, cu atribuţii în domeniul adulţilor.

– Familia mea NU ARE AVERI ascunse. Tot ce am adunat este din funcţiile private şi publice pe care le-am deţinut. Nu din ilegalităţi!”

Gabriela Firea a mai precizat că are încredere în Justiţie. „Am încredere în Justiţie! Am încredere că anchetatorii au identificat vinovaţii! Am încredere că Guvernul a luat cele mai bune decizi ca astfel de fapte condamnabile să nu se mai întâmple şi voi sprijini aceste eforturi, acolo unde are atribuţii instituţia pe care o conduc”, a conchid ministrul Familiei.
Preşedintele USR Cătălin Drulă a afirmat, în contextul în care Marcel Ciolacu a precizat că sistemul trebuie schimbat, cu referire la cazul bătrânilor torturaţi în azile, că acest sistem are mai multe feţe şi nume – ministrul Familiei Gabriela Firea, ministrul Muncii Marius Budăi, preşedintele CJ Ilfov Hubert Thuma, ş.a.m.d. El l-a acuzat pe liderul PSD că a încurajat clanurile mafiote din Ilfov care au ramificaţii în PNL şi PSD şi a tolerat la masa Guvernului persoane care au făcut „bani murdari până şi din suferinţa bătrânilor trataţi ca în lagăre”.

Mihai Tudose anunţă că ar putea fi şi alte cazuri: Ciolacu n-are nicio emoție să radă tot! PSD face curățenia, nu procurorii o fac!
Europarlamentarul Mihai Tudose susține că în cazul ”azilelor groazei”, premierul Marcel Ciolacu așteaptă să aibă toate informațiile, iar apoi va începe execuțiile politice și administrative. Tudose a mai explicat că PSD nu va aștepta procurorii să ”facă curățenie”, ci partidul o va face, iar toți cei vinovați vor fi executați.
”Văd acum că sunt niște funcționari publici pe la DNA. Vă dați seama cum arătau rapoartele funcționarilor: șefu, totul e bine, nu vă faceți nicio grijă.

Vin unii și spun, Rafila știa, Rafila trebuie să demisioneze. Vin unii și arată o adresă, care a ajuns la Ministerul Sănătății. De fapt, în aceea adresă se întreba dacă trebuie să fie mutați de la spital la un azil de bătrâni. Ce știa Rafila?

Am văzut un domn Cozma de la PNL, care ne spune că peste tot este numai PSD. Eu vă spun că nu e numai PSD-ul în asta. Nu vedeți că PSD-ul face curat? Nu procurorii fac curat, PSD-ul face curat. Nu procurorii l-au pus pe Budăi să demisioneze, nu procurorii au trimis controale în toată țara.

Nu vedeți că e cu țintă și la Primăria Capitalei și cu țintă la alegeri? Cât o să fim noi nu o să se mai întâmple așa ceva, dar parcă toate lucrurile au fost perfecte până alaltăieri, iar acum totul a luat-o razna.

Cereți demisia PSD-iștilor, eu recunosc că PSD a pierdut meciul mediatic pe acest caz, dar tot PSD-ul s-a apucat să facă curățenie.”, a spus Mihai Tudose. Întrebat dacă PSD îi va cere Gabrielei Firea să demisioneze, Tudose a spus că demisia este un act unilateral, nu este un subiect de discuție în PSD.

”Eu n-am prins nicio discuție în sensul ăsta și-s vicepreședinte. nu putem noi să discutăm noi despre demisia Gabrielei Firea. Nu discutăm noi dacă să-și dea ea demisia, demisia și-o dă persoana în cauză.

Am convingerea fermă că în momentul în care va fi complet filmul acestui tablou de groază, sunt convins că nimeni nu va rămâne în funcție, nici decident politic, nici administrativ (…) Marcel Ciolacu n-are nicio emoție să radă tot!”, a mai spus Tudose.