Gabriela Firea: Toate centrele de plasament din țară vor fi închise. Toți copiii trebuie să crească într-o familie

Toate centrele de plasament din țară vor fi închise în următorii doi ani, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea, precizând că "toți copiii trebuie să crească într-o familie".

04 nov. 2022, 09:31
Gabriela Firea: Toate centrele de plasament din țară vor fi închise. Toți copiii trebuie să crească într-o familie

Gabriela Firea anunță că va închide toate centrele de plasament din țară. „Toți copiii trebuie să crească într-o familie”

„În următorii doi ani, închidem și ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în România. Astfel, toți copiii aflați în grija statului vor crește în medii mai prietenoase. 9 centre se desființează până la sfârșitul anului, 52 își vor închide porțile în 2023 și restul în 2024. Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în țară, în urmă cu 20 de ani.

Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, un obiectiv pe cât de important, pe atât de ambițios: accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament din țară.

Toți copiii trebuie să crească într-o familie! Și în cazul celor aflați în grija statului, trebuie create condiții ca într-o familie, iar aceste condiții pot fi obținute doar în locuințele de tip familial, nu în centre mari de plasament”, a declarat Gabriela Firea.

Citește și Firea: Tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la şcoală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei, până la vârsta de 26 de ani. Persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei în plus față de alocația de plasament

Ministrul Familiei consideră că reintegrarea în familia naturală sau adopția sunt soluții mai bune decât a crește într-un centru de plasament.

„Soluțiile cele mai bune sunt reintegrarea în familia naturală sau extinsă, ori adopția. Însă, dacă aceste variante nu sunt posibile, ne rămâne doar soluția asistenților maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial.

Avem acum încă 73 de centre de plasament clasice, în care stau aproximativ 1900 de copii. Par multe, dar sunt de șapte ori mai puține decât în urmă cu 20 de ani, când funcționau peste 500 de astfel de instituții, în care erau îngrijiți aproape 100.000 de copii. Asta este realitatea, acestea sunt cifrele!

Există toate premisele ca încă 9 să se închidă până la sfârșitul anului, iar estimările arată că alte 52 vor fi închise în 2023. Asta înseamnă că ultimele 12 centre de plasament din România vor dispărea în 2024! Sunt eforturi mari făcute la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, împreună cu echipa de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ca să ajungem la această reușită.

Ne străduim, așadar, ca acest proces complicat să decurgă fără probleme și să fie cât mai rapid. Trebuie să înțelegem însă un lucru: închiderea acestor centre nu este un proces pur tehnic, în care punem un lacăt pe o ușă. Cum spuneam, ele adăpostesc în continuare în jur de 1900 de copii, iar prioritatea noastră absolută sunt acești copii, pentru ei trebuie să găsim soluții în primul rând.

Potrivit modificărilor aduse Legii 272/2004, începând cu luna octombrie este interzisă funcționarea altor servicii de tip rezidențial, cu excepția celor prevăzute de lege, adică a celor pentru care există în derulare contracte de finanțare pentru proiecte de închidere, a căror implementare se finalizează după acest demers. Mai clar spus, până la această dată, furnizorii de servicii sociale publici și privați au fost obligați să prezinte soluțiile identificate și aprobate pentru închiderea instituțiilor vechi și pentru găzduirea copiilor în spații mult mai potrivite nevoilor lor. Avem toate aceste planuri deja în derulare, așa încât avem toate datele să susținem răspicat că nu există cale de întoarcere în privința acestor centre.

Vom continua să monitorizăm îndeaproape acest proces de dezinstituționalizare și vă asigur că nu vom accepta nicio scuză și nicio derogare de la termenele asumate și stabilite prin lege”, a spus Firea.

Citește și Veste bună pentru români. Gabriela Firea a făcut anunţul: „Premieră! 10.000 de euro pentru studenți și de 15.000 de euro pentru tinere familii”. Din ce dată se pot accesa