Gabriela Szabo, acuzaţii devastatoare la adresa lui Nicușor Dan. Cum a fost umilită marea campioană a României de primarul general al Capitalei

Gabriela Szabo, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism, a reacționat dur după  ce a pierdut , în primă instanţă, procesul împotriva Primăriei Municipiului București (PMB). Marea campioană a României îl acuză pe Nicușor Dan de "răzbunare politică" și de crearea unui scenariu prin care s-a dorit ca ea să fie "neutralizată".

07 nov. 2023, 17:47
Gabriela Szabo, acuzaţii devastatoare la adresa lui Nicușor Dan. Cum a fost umilită marea campioană a României de primarul general al Capitalei
Gabriela Szabo, acuzaţii devastatoare la adresa lui Nicușor Dan. Cum a fost umilită marea campioană a României de primarul general al Capitalei

Gabriela Szabo, acuzaţii devastatoare la adresa lui Nicușor Dan. Fosta mare atletă a României a contestat decizia concedierii din funcţia de director al CSM Bucureşti, iar Tribunalul București a anulat în anul 2022 dispoziția de detașare semnată de Nicușor Dan și a dispus reîncadrarea Gabrielei Szabo. Totodată, aceasta urma să primească și daune morale în valoare de 10.000 de lei, plus cheltuieli de judecată, în cuantum de 3.500 lei. Pe 3 iunie 2022, Nicușor Dan anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a înlocuit-o pe fosta atletă Gabriela Szabo de la conducerea Clubului Sportiv Municipal (CSM) București.

Gabriela Szabo susţine că totul a făcut parte dintr-un scenariu pe care îl descrie ca fiind unul de „neutralizare” și un „abuz”.

„Astăzi (n.r. – luni, 7 noiembrie) a fost pronunțată solutia în primă instanță în dosarul în care am solicitat anularea dispoziției de desfacere a contractului de muncă din funcția de Director General al C.S.M.B. Tribunalul București a decis că cererea este neîntemeiată și implicit că procedura a fost respectată. Astfel, procedura disciplinară a fost confirmată din punct de vedere al legalității, deși instanța a avut spre observare documente din care rezultă fără tăgadă acționarea cu final așteptat a unei comisii ce nu și-a însușit prin semnătură raportul final pe care se bazează dispoziția Primarului. În ceea ce privește obiectul procedurilor de instanță, niciunul dintre punctele menționate de Primarul General într-o nouă postare electorală pe Facebook nu se regăsesc în decizia de desfacere a contractului de muncă.

Astfel, Primarul General, după eșecul dispoziției de detașare a mea la Centrul Metropolitan Dalles, dispoziție anulată de instanță, a dispus reîncadrarea mea, urmată la câteva zile de măsura desfacerii contractului de muncă. Pentru a reuși această neutralizare, a ordonat angajaților săi din propriul Corp de Control să efectueze în lipsa mea din club, în perioada iunie-decembrie 2022, un pretins control (5 echipe succesive de inspectori, refuzul cererilor mele de participare în sensul de a da relații și de a împiedica sustragerea de la prezentare a documentelor de catre noua conducere). Este un abuz!”, a declarat Gabriela Szabo pentru Gândul.

Citeşte şi: Gigi Becali are o ofertă pe masă pentru a vinde FCSB. Suma pentru care se poate face tranzacţia: „Eu nu vreau să ajung la balamuc din cauza banilor”

Gabriela Szabo susţine însă că Raportul de Control emis în noiembrie 2022 este rezultatul lipsei de acte, „aspect menționat de inspectori, dar în principal al intenției cu care Primarul General, ce dispusese în iunie detasarea mea la Dalles pentru a obține bune rezultate manageriale și acolo (a se parcurge definiția detașării), a acționat in mod neprofesionist, afectând în mod nejustificat imaginea mea bazata pe o cariera onorabila si de necontestat în zeci de ani de activitate onestă”. Potrivit fostei sportive, nu poate fi vorba, într-un astfel de context, decât de o „răzbunare politică” al cărei punct de pornire este chiar Nicușor Dan.

„Este fără dubiu răzbunarea politică ce caracterizează acțiunea de detașare, apoi de concediere, asigurarea lipsei mele din club timp de 6 luni în care a fost efectuat pretinsul control. Niciuna dintre faptele cu caracter penal menționate în scop electoral sau pentru a vinde senzaționalul nu sunt confirmate. Din fericire, cariera și rezultatele mele profesionale, ca și ale fiecărei echipe cu care am lucrat, nu pot fi anulate de conducători trecători, mânați nu de dorința de a construi, sau de a uni, ci de a distruge și a anula personalități atunci când acestea dovedesc în privința angajatorului neîndeplinirea nejustificată legal a atribuțiilor. Hotărârea de astăzi (n.red. – luni, 6 noiembrie) este una nedefinitivă, urmând Curtea de Apel să judece litigiul. Înțelepciunea sau responsabilitatea pretinse funcției nu au biruit nici azi, astfel cum atestă postarea Primarului ca și tonul acesteia.

În ceea ce privește faptele prezentate în postarea de astăzi pe Facebook a Primarului General, fac următoarele precizări succinte:

  • nu au existat nereguli în desfășurarea activității mele în cadrul C.S.M.B.
  • premierile acordate în Club în cursul anului 2018 au avut ca bază legala normele financiare aprobate in Consiliul General al Muncipiului Bucuresti, totul raportat la perfomantele obtinute de catre participantii la activitatea sportiva
  • atât sumele încasate, cât și beneficiarii acestora, au avut o bază legală, existând transparență absoluta inclusiv in ceea ce priveste aprobarea referatelor in Consiliul de Administratie al Clubului. Pe de altă parte, decizia de desfacere a contractului de muncă s-a bazat pe cercetarea disciplinară ce a avut în vedere activitatea din ultimele 6 luni anterior momentului la care a fost numită Comisia de cercetare disciplinară de catre același Primar.
  • reorganizările succesive ale instituției au fost aprobate în Consiliul General al Municipiului București, existând doar obligația de implementare la nivelul clubului. Așadar, nu poate fi vorba despre decizii ale subsemnatei,
  • litigiile din perioada 2018-2022 au fost rezultat al activității din Club în timpul mandatului conducătorilor anteriori. În acest sens, eu, Gabriela Szabo, am implementat toate dispozitiile Curții de Conturi și a instituțiilor cu atribuții de control”, a mai transmis Gabriela Szabo.

Citeşte şi: Ralf Schumacher, anunţ de ultimă oră despre situaţia fratelui său, Michael. „Uneori viaţa este nedreaptă”

„Pornind de la aceste premise, este evident că nu este vorba decât de linșaj, atât administrativ, prin folosirea funcției și calității de angajator, cât și pe rețelele de socializare, inițiat și desfășurat de Primarul General, cu scopul de a distruge imaginea creată în peste 30 de ani de activitate sportivă și managerială. Există o explicație pentru care același Primar General a dispus achitarea sumelor restante cat și peste, către Clubul Sportiv Municipal după demiterea mea? Singura explicație este intenția Primarului de a crea premisele angajării pe funcții de conducere în club a persoanelor obediente.

Că este vizată Gabriela Szabo ca sportiv de performanță rezultă și din articolele publicate în mediul online ulterior postării Primarului General. Eventuala sesizare a organelor penale a fost anunțată pe aceeași rețea de socializare încă din iunie 2022 de același Primar. Tocmai această anunțare a unor viitoare, posibile denunțuri penale creează premisele pentru jurnaliști de a prelua declarații nefundamentate, menite să afecteze reputația atât de sportiva, cât și de om, a mea, reputație necontestată până în prezent de niciuna dintre instituțiile statului în cadrul cărora am activat, dar nici de organismele internaționale.

Rog public media să urmărească demersurile, solicitând clarificări ce permit acuratețea informației ce se dorește a fi transmisă și să nu dea curs unor articole, mesaje ce frizează senzaționalul publicate în an preelectoral. Am incredere ca, pana la solutionarea acestui caz, adevarul va triumfa”, a mai spus Gabriela Szabo.