Gafa anului în finanţele mondiale. O ţară a primit din greşeală o sumă de şase ori mai mare decât propriul PIB

Republica Centrafricană susține că a primit marți un împrumut de 12 miliarde de dolari din partea băncii ruse de stat VTB, însă directorii instituției bancare spun că infuzia de bani a fost provocată de o „eroare administrativă”.

28 nov. 2018, 11:33
Gafa anului în finanţele mondiale. O ţară a primit din greşeală o sumă de şase ori mai mare decât propriul PIB

Împrumutul este menționat în raportul fiscal al VTB, publicat de banca centrală a Rusiei. Potrivit The Moscow Times, suma transferată este mai mare de șase ori decât producția pe un an a Republicii Centrafricane (PIB-ul acestei ţări este de 1,95 miliarde dolari). Administrația VTB a precizat că, în realitate, banii acordați fostei colonii franceze nu există, ci au fost menționați doar în notificarea primită de autoritățile centrafricane. VTB nu a precizat însă cine este de vină pentru această eroare și cum de o sumă atât de mare a trecut neobservată în baza de date a băncii.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului Republicii Centrafricane, Ange Maxime Kazagui, a comentat: „Nu am nicio informație în acest sens. Dar nu sună credibil, deoarece suma de 12 miliarde de dolari depășește capacitatea Republicii Centrafricane de a procesa o datorie„.

Republica Centrafricană este o ţară în care Moscova este foarte implicată militar, având aici o bună piaţă de desfacere pentru armament pentru întregul continent, o afacere de multe multe miliarde de dolari. Nu mai puțin de 175 de contractori privați activează în acest moment în inima Africii.