Gafă enormă a BEC, s-a raportat greşit prezenţa la vot în multe localităţi. A votat un singur om, dar s-a anunţat ca au votat 932

Greşeli grave de raportare la mai multe secţii de vot: cu toate că datele ajunse la Biroul Electoral Central arătau că în mai multe secţii de vot din ţară a fost prezenţă de mai bine de 100%, calculele ulterioare arată că s-au făcut erori majore. Astfel, în localitatea Cadea, din Bihor, de la 932 de persoane cât s-a anunţat că votaseră până la ora 10.00, s-a ajuns să se constate că până la ora 13.00 a votat de fapt doar una singură.

06 oct. 2018, 12:22
Gafă enormă a BEC, s-a raportat greşit prezenţa la vot în multe localităţi. A votat un singur om, dar s-a anunţat ca au votat 932

În raportarea de la ora ora 11.30, în care a fost centralizată prezenţa la vot până la ora 10.00, se arăta că în nouă localităţi procentul celor care se prezentaseră la urne era de 100% sau chiar mai mult. În schimb, conform datelor oficiale de la Biroul Electoral Central, în prezentarea de la ora 14.30 numai o singură localitate era cu procentaj 100% prezenţă la vot, Adamclisi, din judeţul Constanţa.

Potrivit România TV gravele erori au fost la raportarea către BEC, deoarece preşedinţii secţiilor de votare au adunat oamenii înscrişi pe listele electorale cu cei care au mers efectiv să-şi exercite dreptul de vot.

Citeşte şi Referendum 2018. Liviu Dragnea, acelaşi incident la vot, ca şi Traian Băsescu. „Şapte ani de-acasă”

Conform cifrelor BEC de la ora 11.30, la ora 10.00, nouă secţii de votare din România, şapte dintre ele din mediul rural, înregistraseră o prezenţă la vot de 100%, în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei. Una dintre secţiile în care prezenţa este de 100% este cea deschisă la Şcoala Generală din localitatea Cadea, jud. Bihor, unde au votat toţi cei 932 de oameni aflaţi pe listă şi chiar o persoană în plus, pe listele suplimentare. De fapt, de la 932 de persoane cât s-a anunţat că votaseră până la ora 10.00, s-a ajuns să se constate că până la ora 13.00 a votat de fapt doar una singură.

Procent de 100% a fost înregistrat şi la o secţie din localitatea Bisoca, judeţul Buzău, unde se spunea că au votat deja toţi cei 487 de oameni aflaţi pe listele electorale. La ora 13.00 numărul acestora era de fapt de doar 5.

De asemenea, s-a raportat iniţial că toţi cei 105 votanţi aflaţi pe lista de la secţia deschisă la Căminul Cultural Saciova, din Covasna au votat deşi judeţul este, în comparaţie cu situaţia naţională, printre judeţele codaşe cu o prezenţă de 0,47% la ora 10.00. În realitate, numărul votanţilor era doar de 2.