Gafă la Bruxelles. Băsescu a greşit data de pe tratat VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a semnat noul Tratat fiscal european, dar a greşit data. Potrivit imaginilor de la eveniment, şeful statului român a trecut în dreptul semnăturii data de 2 februarie, în loc de 2 martie.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 09:06

Traian Băsescu a semnat documentul, alături de liderii celorlalte 24 de state care au agreat documentul.

Din imaginile transmise din sala în care a fost semnat documentul rezultă că preşedintele Băsescu a scris, după semnătură, „02.02.2012”.

Documentul, semnat vineri la Bruxelles, impune o disciplină strictă în rândul ţărilor care l-au adoptat. Acordul semnat la Bruxelles de liderii europeni prevede obligaţia de a menţine sub control deficitele. În caz contrar, urmează sancţiuni financiare.

Astfel, deficitul bugetar plus cel structural se vor încadra în limita de 3% din produsul intern brut. Potrivit Tratatului, în cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, care trebuie introdus în legislaţia naţională, la fel ca şi aşa-zisa “regulă de aur”, pentru limitarea deficitului structural.

Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instanţe poate duce la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.