Găgăuzia: Noul başcan al regiunii autonome din Republica Moldova le cere locuitorilor să înveţe LIMBA ROMÂNĂ

Irina Vlah, noul başcan ales al regiunii autonome din Republica Moldova, Găgăuzia, este pusă pe fapte mari, vizând atât o cooperare cu Republica Moldova, cât şi cu instituţiile europene, dar şi ca toţi locuitorii Autonomiei să înveţe Limba Română.

15 apr. 2015, 18:33
Găgăuzia: Noul başcan al regiunii autonome din Republica Moldova le cere locuitorilor să înveţe LIMBA ROMÂNĂ

Chişinăul este deschis pentru o mai bună colaborare cu Autonomia Găgăuză, astfel încât locuitorii regiunii să beneficieze de toate avantajele apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după prima întâlnire cu başcanul ales al Găgăuziei, Irina Vlah.

După  întîlnirea pe care başcanul Găgăuziei a avut-o cu şeful Legislativului Autonomiei Găgăuziei, a declarat că, în scurt timp, va fi creat un grup de lucru care va avea rolul de a consolida relaţiile dintre Chişinău şi Comrat. ”Vom avea toată deschiderea pentru conducerea Găgăuziei în așa fel încât să avem o colaborare cât mai productivă. Sunt idei foarte multe, care ar putea duce la o accelerare a dezvoltării regiunii. Deja am avut și unele discuții cu colegii delegației UE și Consiliului Europei, care la fel se vor implica în mai multe proiecte astfel încât să simtă cu adevărat și populația Găgăuziei, ca și acea a Republicii Moldova ce înseamnă procesul de apropiere de UE”, a declarat preşedintele Legislativului, potrivit publika.md.

Citeşte şi Candidata susţinută de Moscova a câştigat alegerile în Găgăuzia din primul tur

Vlah, a menţionat că este necesar să fie create toate condițiile pentru ca locuitorii autonomiei să învețe limba română. ”Este foarte important ca pentru poporul din regiune să fie create toate condițiile pentru studierea limbii de stat. Noi locuim în Republica Moldova și vrem să participăm la toate procesele care au loc în ţară. Domnul Candu a susținut ideea mea în privinţa creării unei comisii speciale pentru armonizarea legislației naţionale şi a celei locale”, a menţionat Irina Vlah.

Anul trecut, Parlamentul a creat un grup de lucru pentru examinarea problemelor privind statutul special al Autonomiei Găgăuze, dar şi pentru analizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat în scopul îmbunătăţirii acestora. PUBLIKA.MD aminteşte că Irina Vlah a câştigat detaşat alegerile desfăşurate în data de 20 aprilie.
 


loading...