Găina care costă mii de euro. Ce are particular rasa ”ayam cemani”, supranumită și „Puiul Lamborghini” 

Găinile negre sunt o raritate mondială. Au carnea, penele și organele negre şi costă mii de euro un singur exemplar.
Irina Dumitrescu
10 nov. 2024, 11:44
Găina care costă mii de euro. Ce are particular rasa ”ayam cemani”, supranumită și „Puiul Lamborghini” 

Ayam Cemani este o rasă rar întâlnită de găini originară din Asia, Indonezia. Au o genă dominantă care provoacă hiperpigmentare, ceea ce face ca puiul să fie complet negru, inclusiv penele, ciocul și organele interne.

Rasa a fost crescută inițial în insula Java din Indonezia și probabil a fost folosită cu secole în urmă în scopuri religioase și mistice.

Denumite și „Lamborghini-ul păsărilor de curte”, găinile Ayam cemani stârnesc un interes considerabil în rândul pasionaților de păsări de curte, în ciuda culorii lor. Nu degeaba aceasta este considerată una dintre cei mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa mii de euro.

În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci crem. Acestea depun doar 60 – 80 de ouă pe an, în comparaţie cu alte rase, care depun 200 -250 de ouă pe an. Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire a acestora este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam cemani nu clocesc.

Ayam cemani, o specie de găină provenită din Indonezia, a devenit o atracție exclusivistă pentru crescătorii de păsări și colecționarii din întreaga lume, care sunt dispuși să plătească mii de euro pentru un singur exemplar. Supranumită „Puiul Lamborghini” al păsărilor de curte datorită prețului piperat și aspectului său rar, această pasăre se remarcă printr-o trăsătură unică. Este complet neagră, inclusiv penele, ciocul, pielea și chiar carnea. Chiar și ouălele sunt negre.

Un exemplar matur de Ayam Cemani poate costa între 2.000 și 2.500 de euro, iar cocoșii ajung la prețuri record, de până la zeci de mii de euro. În Indonezia, țara sa de origine, această pasăre este apreciată pentru credințele mistice care o înconjoară. Carnea sa este considerată a avea puteri speciale și este servită în restaurante exclusiviste.

Pe lângă aspectul său neobișnuit, Ayam Cemani este rezultatul unei condiții genetice rare, numită melanoză, care determină depunerea excesivă de melanină. De aici provine nuanța de neagru intens a păsării, ce se extinde de la pene și unghii până la carne, oase și organe. Și sângele acestor păsări are o nuanță roșu-închis, ceea ce adaugă o notă în plus de mister și exotism.

Mister dezlegat: S-a aflat ce a fost mai întâi, oul sau găina!

Pentru colecționarii de păsări exotice, Ayam Cemani este un „must-have”. De la 200 de dolari pentru un pui abia eclozat, prețurile cresc rapid pe măsură ce păsările ajung la maturitate. Găinile adulte sunt cu mult mai scumpe, iar cererea mare și raritatea exemplarelor fac ca aceste prețuri să crească constant.

Cu toate acestea, Ayam Cemani nu este o pasăre de curte productivă. În timp ce o găină obișnuită depune între 200 și 250 de ouă pe an, o găină Ayam Cemani produce doar 60-80 de ouă anual. În plus, păsările din această rasă nu clocesc natural ouăle, așa că reproducerea lor depinde de incubatoare speciale, fapt care le crește și mai mult prețul.

Citeşte şi:

Calendar ortodox 11 noiembrie 2024, Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. De ce se aprind lumânările la celălalt capăt în această zi

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici