„Gangsterul de pe Facebook”, traficantul care a contribuit la spulberarea rețelelor mondiale de infractori

"Gangsterul de pe Facebook" este porecla dată unui traficant de droguri care a ajutat autoritățile să destructureze mai multe rețele mondiale de droguri.

08 iun. 2021, 21:52
„Gangsterul de pe Facebook”, traficantul care a contribuit la spulberarea rețelelor mondiale de infractori

„Gangsterul de pe Facebook” este un traficant de droguri și în același timp un fugar. Bărbatul, pe nume Hakan Ayik, a ajutat autoritățile să captureze aproximativ 800 de infractori, în urma unei operațiuni complexe a Poliției, în colaborare cu FBI-ul. Infractorul erou are o reputație de „influencer” în lumea crimei organizate și s-a folosit de „titulatura” sa, pentru a distribui o aplicație de mesagerie în rândul răufăcătorilor. Aplicația ANOM prin care diferiți interlopi comuncau între ei, era monitorizată de către FBI, astfel autoritățile le-au supravegheat comunicarea și au putut să îi prindă.

Hakan Ayik este el insuși un traficant de droguri notoriu și are credibilitate printre personajele esențiale din lumea crimei organizate. El a fost prins de către oamenii legii și convins să colaboreze. Poliția i-a dat infractorului un telefon cu aplicația de mesagerie pe care acesta a recomandat-o altor răufăcători.

„A fost ales din cauza statutului său în lumea crimei organizate. Era vizat ca cineva care prezintă încredere și care este capabil să distribuie aplicația”, a declarat un anchetator pentru un ziar local.

„Gangsterul de pe Facebook” conduce mașini de sute de mii de euro și poartă ceas cu diamante

Hakan Ayik, în vârstă de 42 de ani, este fiul unor imigranți turci care s-au stabilit în Australia. Bărbatul a fost nevoit să plece din Australia după ce a devenit suspect principal într-un dosar pentru trafic de heroină. După mai multe condamnări, traficantul s-a aflat pe lista celor mai căutați infractori din Australia.

Bărbatul a fost adesea fotografiat de presa australiană în timp ce conducea o mașină în valoare de 300.000 de euro și purta ceas cu diamante la mână. Ultimele informații îl prezentau pe Hakan Ayik ca un personaj cheie într-un cartel autralian, care introduce în țară substanțe interzise de 1,5 miliarde de dolari, relatează BBC.

În urma operațiunii la care Hakan Ayik a fost convins să participe au ieșit la iveală conexiuni între clanuri criminale și carteluri de droguri de pe întreg globul, iar autoritățile au reușit să facă sute de arestări în mai multe părți ale lumii.