Gara modernizată din Maramureş prin care nu trece niciun tren. Ce spun autorităţile

Publicat: Joi, 06 Octombrie 2016 09:31 // Actualizat: Joi, 06 Octombrie 2016 09:31 // Sursa: romaniatv.net

O situaţie ciudată este întâlnită într-o comună din Maramureş. Prin gara din localitatea Câmpulung la Tisa nu mai trece niciun tren de opt ani de zile, deşi gara este una funcţională şi corescunde tuturor normelor europene. Mai mult, angajaţii gării vin constant la muncă şi asugură întreţinerea acesteia. Autorităţile speră ca traficul feroviar să fie redeschis, măcar pentru transportul de marfă.

Foto: graiul.ro

Reprezentanţii administraţiei locale trag un semnal de alarmă, ori de câte ori au ocazia, pentru a se redeschide traficul rutier din zonă, măcar pe partea de marfă:

„Comuna noastră are trecere de frontieră pe calea ferată. Oriunde am posibilitatea şi eu şi domnul primar, menţionăm că ar trebui făcute demersuri pentru deschiderea acestei căi de acces pe linia ferată. Nu numai noi ca şi comună am dori acest lucru, ci am înţeles că sunt şi mari agenţi economici ce se ocupă cu prelucrarea lemnului în zonă, care ar dori să-şi aducă materia primă pe calea ferată din Ucraina, sau chiar să ducă produse finite cu trenul de aici. Nici transportul de persoane nu este exclus din ecuaţie, fiind nevoie şi de acesta", a declarat Mihai Rudolf Lemak, viceprimarul comunei Câmpulung la Tisa, potrivit graiul.ro.

Viceprimarul spune că gara, s-a modernizat şi corespunde tuturor normelor europene.

„Comuna are gară. Acum 20 de ani funcţiona cursă regulată de tren, fiind două-trei pe zi cu plecare de aici în Sighetu Marmaţiei. De asemenea, au fost şi trenuri de marfă, pe vremea când încă era Uniunea Sovietică. De când a rămas Ucraina a fost chiar şi mic trafic de persoane, de aici la ucraineni. Acum este închisă complet circulaţia pe această linie. Ba mai mult, după ce s-a închis traficul, la vreo doi-trei ani, s-a făcut o investiţie de cel puţin un milion de euro la gară, pentru a corespunde standardelor Schengen. Toată lumea aşteaptă trenul, numai că el nu soseşte! De asemenea, există un şef de gară şi personal care deserveşte gara prin care nu trece nici un tren. Următoarea staţie de la noi ar fi în Ucraina. Dacă s-ar deschide traficul pe acest tronson, s-ar putea ajunge mult mai repede în Europa, la Budapesta, Viena. În urmă cu doi ani, în „Mersul trenurilor" era o legătură Sighet-Budapesta, dar prin Cluj-Napoca, deci un ocol foarte mare şi făceai cam 16 ore în mers. Aşa, pe aici, timpul s-ar reduce poate la 10 ore. Acest lucru şi-ar aduce aportul la dezvoltarea economică a localităţii", a mai spus viceprimarul.

Traficul de ţigări ar fi fost cauza închiderii traficului feroviar, în urmă cu opt ani,

„Linia s-a închis din cauză că s-a făcut un mare caz dintr-o contrabandă de ţigări. Pe micul trafic se aduceau ţigări. Era plin trenul de cartuşe cu ţigări. Totuşi, eu cred că nu trenul trebuia oprit, ci acolo trebuia să se fi luat măsuri de control mai strict. Dar detalii exacte nu cunosc. Cert este că în gara din Câmpulung la Tisa s-a constatat că e plin trenul de baxuri de ţigări şi aşa că s-a închis. Evenimentul s-a petrecut prin 2005-2006", a spus viceprimarul din Câmpulung la Tisa.

Deşi prin gară nu trece niciun tren, angajaţii vin la muncă şi îşi iau salariul.

„Nu se întâmplă nimic în gara noastră, deşi ar trebui. Numai cât au încercat cei de la marile firme de mobilă din zonă să facă ceva pentru a se redeschide măcar traficul de marfă. Lor le-ar conveni că aduc materie primă de la Halmeu şi o transportă auto. Deci, redeschiderea acestui tronson ar fi utilă. Gara fost modernizată cu fonduri europene, printr-un proiect care trebuie să se deruleze minim cinci ani. Anul acesta este al patrulea, aşa că la anul s-ar putea ca angajaţii să fie puşi pe liber. Totuşi, ei ajung la vârsta pensionării pe atunci aşa că nu-şi mai fac probleme", a spus un angajat din gară.

Sătenii sunt contrariaţi de situaţia existentă.

Citeşte şi Proiect de metrou de suprafaţă, alternativă la Magistrala 6. Vezi când o să fie gata legătura între Bucureşti şi Aeroportul Coandă

 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
angajati gara gară gara fara tren gara maramures tren
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8068
RON
28 Feb
noapte 1 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H