Gardienii Revoluţiei au sechestrat un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Londra acuză blocarea a două petroliere

Gardienii Revoluţiei au anunţat vineri că au ”confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz, relatează AFP. Guvernul britanic acuză însă blocarea a două nave de către forțele iraniene.

19 iul. 2019, 19:00
Gardienii Revoluţiei au sechestrat un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Londra acuză blocarea a două petroliere

UPDATE Guvernul britanic a denunţat vineri „confiscarea inacceptabilă a două nave”, una britanică şi una liberiană, de către Iran.

„Sunt extrem de preocupat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hunt, într-un comunicat, acuzând „confiscările inacceptabile”.

Este vorba despre o navă britanică şi alta „sub pavilion liberian”, a precizat el.

Pe de altă parte, Statele Unite au denunţat vineri „escaladarea violenţei” de către Iran, după ce Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat că au „confiscat” un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.

Preşedintele american, Donald Trump, le-a dat de înţeles jurnaliştilor prezenţi la Casa Albă că Teheranul ar fi confiscat încă o navă.

„Ar putea fi una, ar putea fi două”, a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.

______

Gardienii Revoluţiei au anunţat vineri că au ”confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz, relatează AFP. 

Nava a fost imobilizată de către Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, anunţă ei într-un comunicat postat pe site-ul lor, Sepahnews.

Stena Impero „a fost adus până la coastă, după ce a fost confiscat, şi predat Autorităţii pentru (a putea începe) procedura legală şi de anchetă”, precizează Gardienii, armata ideologică a Republicii islamice în acest scurt comunicat, informează news.ro.

Anunţul confiscării Stena Impero intervine la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolieruluiiranian Grace 1.

Nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, care-l suspectează că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad, potrivit news.ro.

Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de ”piraterie” a navei sale, încărcate cu 2,1 milioane de tone de ţiţei.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei ameninţa marţi că Iranul ”nu va lăsa această reavoinţă fără răspuns”. ”Îi vom răspunde la momentul şi la locul oportune”, afirma el, fără să facă alte precizări.