Garry Kasparov susţine echipa lui Vlad Ardeleanu la preşedinţia Federaţiei Române de Şah. Campionul a transmis un mesaj video

Şahul românesc va avea de luna viitoare un nou şef, o dată cu alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei, programate pe 15 august. Unul dintre favoriţi, antreprenorul Vlad Ardeleanu, se bucură de susţinerea unuia dintre cei mai buni şahişti din toate timpurile, Garry Kasparov.

20 iul. 2021, 17:05
Garry Kasparov susţine echipa lui Vlad Ardeleanu la preşedinţia Federaţiei Române de Şah. Campionul a transmis un mesaj video

Garry Kasparov a postat public un mesaj de susţinere pentru Vlad Ardeleanu şi echipa sa, în care explică motivele pentru care aceştia ar trebui să conducă destinele şahului românesc. „Şahul într-o nouă eră, iar o nouă eră cere o nouă conducere. Sunt companii dornice să investească în şah, să atragă un public cât mai mare spre şah, să atragă şi alţi sponsori. România poate deveni unul dintre liderii şahului european şi mondial, dar pentru asta federaţia are nevoie de conducători care să susţină şahul, nu de oameni care să fie susţinuţi de şah, are nevoie de oameni care să ofere, nu să ia. Îi susţin pe domnii Vlad Ardeleanu şi Andrei Diaconescu să devină preşedinte şi vicepreşedinte ai Federaţiei Române de Şah”, a transmis legendarul şahist, într-un clip pe Youtube.

Mesajul său vine chiar de Ziua Mondială a Şahului, sărbătorită în fiecare an pe 20 iulie, aşa cum a fost ea declarată de Adunarea Generală a ONU. Kasparov a ţinut să sublinieze cu acest prilej şi schimbările care se petrec în momentul de faţă în acest sport. „În lumea şahului se petrec nişte schimbări miraculoase. Jucătorii din mediul online şi fani din diferite comunităţi aduc vechiul joc de şah în lumea modernă în care trăim. Toate acestea se întâmplă acum, iar România trebuie să fie un lider, nu un spectator al acestor schimbări. Sper să fiţi alături de mine şi să-i susţinem împreună pe Vlad Ardeleanu şi Andrei Diaconescu, doi oameni care doresc să-i ofere şahului mai mult„, a mai spus el.

Citeşte şi Gambitul damei de România. Alexandra Botez, 25 de ani, este Maestră Internaţională la Şah

Vlad Ardeleanu şi-a anunţat pe 2 iulie candidatura la preşedinţia Federaţiei Române de Şah. În ultimii opt ani, cu două mandate succesive, Federaţia Română de Şah a fost condusă de Sorin Iacoban, preşedinte, de Vladimir Danilov şi Corneliu Paşcalău, vicepreşedinţi.

Vlad Ardeleanu şi echipa lui şi-au propus o adevărată revoluţie pentru şahul din România: triplarea bugetului Federaţiei fără a creşte taxele, creşterea numărului de jucători legitimaţi în primii 4 ani de mandat (până la 30.000), mediatizarea şi popularizarea şahul, încât să devină un sport naţional, triplarea numărului de şcoli în care şahul să fie materie opţională, cu susţinerea antrenorilor care să îl predea, transformarea României în „Capitală a şahului european” prin circuitul Grand Prix Tour Şah România şi Grand Chess Tour. Echipa lui Ardeleanu este formată din nume recunoscute din business, lumea academică şi din comunitatea de şah românească – Andrei Diaconescu, Marius Ceteraş, Tiberiu Georgescu, alături de Alin Berescu, Alin Câmpeanu şi Lucian Gîlea.

Citeşte şi Şahistul Garry Kasparov îl critică pe Putin şi spune că se teme pentru viaţa lui: „Dacă vor să vină după mine, vor veni”

Îi am alături pe cei mai potriviţi şi pregătiţi oameni cu care pot duce şahul românesc în liga mare a şahului mondial. Şahul este important în formarea unui copil, a unui tânăr, sunt astăzi unde sunt şi cine sunt datorită şahului în foarte mare măsură. Împreună cu echipa şi toţi care au tras până acum pentru şahul din România, putem face din şah un sport la fel de iubit şi practicat ca fotbalul. Putem repoziţiona România însăşi printre capitalele şahului mondial, organizând aici turnee internaţionale de calibru precum Grand Chess Tour”, a transmis Vlad Ardeleanu, căruia i se datorează prezenţa, doi ani la rând, la Bucureşti a Grand Chess Tour, turneul co-fondat de Garry Kasparov.