Găteşte ca acum 2.000 de ani: Reţete antice pe care le poţi încerca astăzi

Domeniul culinar a evoluat mult şi este destul de uşor să iei de bună complexitatea reţetelor datorată tehnologiei de care te bucuri în zilele noastre, însă nu a fost mereu aşa.

21 iun. 2016, 12:19
Găteşte ca acum 2.000 de ani: Reţete antice pe care le poţi încerca astăzi

Au existat vremuri în care mâncărurile sofisticate erau mult mai dificil de preparat. Dacă te întrebi ce gust aveau alimentele pe atunci, există reţete păstrate şi recuperate de pe vremea lui Richard al II-lea sau chiar din timpul imperiului sumerian, pe care le poţi încerca, spre mirarea şi deliciul celor dragi.

The forme of Cury – 1390 d.Hr

Cea mai veche cate de bucate din Anglia care a supravieţuit prezintă reţete preparate în secolul al XIV-lea, gustate poate chiar de însuşi regele Richard al II-lea. Peste 190 de reţete, de la feluri de mâncare simple la unele exotice, au fost folosite de bucătarii vremii. Unele sunt atât de simple, presupunând aruncarea unui usturoi cojit într-o oală cu apă şi ulei, căruia i se adaugă un strop de şofran. Alte reţete se bazează pe carne de marsuin sau balenă. 

Annals of The Caliph’s Kitchens – 1.000 d.Hr.

Scrisă de cineva pe nume Al-Warraq, este cea mai veche carte de bucate arabă existentă şi conţine peste 600 de reţete diferite, extrem de diferite de ceea ce poţi gusta în zilele noastre. Unele oferă o perspectivă cu adevărat unică cu privire la cum era pregătită mâncarea. Un sos, de exemplu, necesită ca laptele să fie lăsat la soare timp de 50 de zile. Cartea conţine şi sfaturi cu privire la evitarea mahmurelii. O variantă ar fi să mănânci varză înainte de a consuma alcool, iar alta ar fi să consumi o fiertură numită „Kkishkiyya” dimineaţa, pentru a-ţi calma durerile de cap şi de stomac.

Citeşte mai multe despre festinurile culinare antice, pe feminis.ro.