Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre se hrăneşte cu asteroizi

Gaura neagră gigantică din centrul Căii Lactee devorează asteroizi şi provoacă explozii luminoase ce pot fi observate de pe Pământ o dată pe zi.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 17:51
Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre se hrăneşte cu asteroizi

Oamenii de ştiinţă de la NASA au detectat exploziile de raze X din gaura neagră supermasivă cunoscută drept Sagittarius A. Acestea au durat câteva ore şi sunt de 100 de ori mai luminoase decât energia emisă în mod normal de gaura neagră.

Gaura neagră este înconjurată de un nor de miliarde de asteroizi şi de comete, spun cercetătorii. Asteroizii care trec la mai puţin de 160 de milioane de kilometri de gaura neagră, vor fi atraşi de ea şi vaporizaţi.

„Oamenii se îndoiau că asteroizii s-ar putea forma în acest mediu aspru din apropierea unei găuri negre supermasive. Studiul nostru sugerează că este nevoie de un număr imens de asteroizi pentru a produce aceste explozii”, a declarat Kastytis Zubovas de la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

Exploziile, care au fost detectate de Very Large Telescope, de la European Southern Observatory (ESO) din Chile, ar fi create de roci spaţiale cu un diametru de circa 19km. Gaura neagră ar putea „mânca” şi roci mai mici, dar exploziile sunt mai greu de văzut.

Zubovas şi colegii săi sugerează că norul din jurul Sagittarius A conţine miliarde de asteroizi şi comete, furate de la stelele lor originale.