Gazele naturale din depozitele României, insuficiente pentru o iarnă fără probleme: „Nu vom putea înlocui toată cantitatea necesară în vârfuri de consum”

Cantitatea mare de gaze pe care o are România în depozite nu este suficientă pentru a acoperi cu totul importurile necesare în vârfurile de consum din iarnă, a afirmat, miercuri, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

09 nov. 2022, 14:48
Gazele naturale din depozitele României, insuficiente pentru o iarnă fără probleme: „Nu vom putea înlocui toată cantitatea necesară în vârfuri de consum”

Gazele naturale înmagazinate din depozite României nu vor fi insuficiente pentru a acoperi necesarul dintr-o iarnă, este de părere Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Trebuie să fim atenţi şi să ne debarasăm un pic de mitul înmagazinării gazelor naturale. În ultima vreme, depozitele de gaze ni se prezintă ca fiind soluţia miraculoasă care poate să înlocuiască gazele din import. Din păcate, nu există această posibilitate, nici la nivelul României, nici al Uniunii Europene”, a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, la Forumul Gazelor Naturale, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Chisăliţă a arătat că depozitele au fost construite mai mult din perspective comerciale şi tehnologice şi mai puţin din punctul de vedere al asigurării securităţii.

„Practic, ele nu au fost gândite niciodată să fie capabile să asigure 100% importuri. Este un element pozitiv că avem multe gaze în depozite, dar nu vom putea înlocui toată cantitatea de gaze care ar fi necesară în vârfuri de consum şi care anii trecuţi venea din import din Federaţia Rusă”, a explicat preşedintele asociaţiei, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină. Ziua şi scumpirile la carburanţi, cât mai costă un plin azi

 

Virgil Popescu: „NU vom avea probleme cu gazele în această iarnă”

România a depăşit pragul de 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, ceea ce reprezintă 97,75% din totalul capacităţii de înmagazinare, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Şeful Guvernului a adăugat că „în viitor, producţia internă va creşte, ca urmare a dezvoltării platformelor de extracţie din largul Mării Negre şi după pornirea exploatării unor noi perimetre din interiorul teritoriului, precum Caragele, din judeţul Buzău”.

Citeşte şi: Vouchere de 1000 de lei. Românii primesc banii pe card pentru facturile din lunile ianuarie-aprilie 2023

Virgil Popescu

Şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că „NU vom avea probleme cu gazele în această iarnă”. „Populaţia şi economia nu vor avea de suferit”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite, potrivit Transgaz.

Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie.