Vouchere de 1000 de lei. Românii primesc banii pe card pentru facturile din lunile ianuarie-aprilie 2023

Comisia Europeană este în discuții cu Guvernul României despre banii destinați populației. Liderii vor să ofere un ajutor lunar care va fi încasat sub forma unor carduri și folosiți exclusiv pentru facturi, lemne sau încălzire.

08 nov. 2022, 09:01
Vouchere de 1000 de lei. Românii primesc banii pe card pentru facturile din lunile ianuarie-aprilie 2023

Vouchere de 1000 de lei. Un miliard de euro are la dispoziție Guvernul pentru plata acestor ajutoare, care să-i protejeze pe românii cu venituri mici de preţul facurilor. Este vorba despre fonduri europene.

„Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile. Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție.”, a explicat Marcel Boloș.

Vouchere sociale. Veste bună pentru români, banii intră pe card înainte de Sărbători

Românii care au venituri între 1500 și 2000 de lei ar urma să primească pe card suma de 1000 de lei pentru facturi, curent/gaz, lemne, încălzire, schimb de electrocasnice, în perioada ianuarie-aprilie 2023. Potrivit unor surse guvernamentale, o altă variantă discutată este o sumă de bani virată pe card pentru românii cu venituri cuprinse între 1500 și 2000 de lei, în aceeași perioadă, ianuarie-aprilie 2023.

Această sumă ar urma să fie virată însă în tranșe. Mai exact, câte 100 de lei pe lună. Aceasta este una dintre variantele propuse de Guvernul României, încă fiind în discuții decizia finață. Rămâne de văzut la care variantă vor rămâne aleșii.

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră! Soluțiile pentru românii sufocați de prețurile la energie: ,,Avem în continuare în analiză care sunt soluțiile  prin care putem să integram fondurile de la UE  pentru combaterea sărăciei”

La această oră, majoritatea prețurilor la facturi pornesc de la 3 lei/kWh. Majoritatea furnizorilor au oferte de 7-8 lei/kWh iar prețul maxim  pe care îl putem găsi pe ANRE este de peste 12 lei/kWh.  Cu alte cuvinte, dacă o persoană care nu citește așa cum trebuie contractul sau nu știe să citească aceste oferte ale furnizorilor ar semna pentru un preț de peste 12 lei/kWh, în momentul în care clientul nu va mai beneficia de plafonare de la stat, ar urmă să plătească o factură mai mare de 15 ori decât în acest moment.

Marcel Boloş: Noile măsuri care urmează a fi adiţionale la capitolul Repower EU sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a explicat, miercuri, că noile măsuri care vor fi adăugate la capitolul Repower EU, prezentate marţi de Comisia Europeană, sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru al UE şi anume în cazul României este vorba de suma de 2,4 miliarde euro.

„În cadrul conferinţei de presă de ieri, la nivelul Comisiei Europene, s-au prezentat noile măsuri care urmează a fi adiţionale la capitolul Repower EU, cel pe care, în prezent, îl avem în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. Aceste măsuri sunt gândite din Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 – 2020 – sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru, respectiv 2,4 miliarde euro, cât reprezintă cei 10% în momentul de faţă pentru Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 – 2020. De asemenea, aşa cum s-a prezentat de către Comisie, sunt trei tipuri de măsuri ce urmează a fi implementate de statele membre, şi anume: sprijin pentru gospodăriile vulnerabile în perioada de criză energetică. Fac menţiunea că acest sprijin, în momentul de faţă, poate să îmbrace forma atât a compensării unei părţi din preţul plafonat la energie, dar şi forma unor vouchere, care pot fi acordate acestor gospodării considerate vulnerabile în spiritul regulamentelor Comisiei Europene”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a mai explicat  că cea de-a doua măsură se referă la granturile pentru capital de lucru care ar putea fi acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, iar scopul este de a face faţă crizei utilităţilor publice şi creşterii preţului la energie.

„Cea de-a treia măsură este cea legată de ocupare şi creare de locuri de muncă, măsuri care sunt disponibile pentru a fi finanţate din Fondul Social European şi Fondul European de Dezvoltare Regională”, a precizat Boloş.

 

El a adăugat că plafonul de 10% în cazul ţării noastre reprezintă 2,4 miliarde euro, iar exerciţiul financiar pentru perioada de programare 2014 – 2020 se închide pe 31 decembrie 2023.

„Este o oportunitate pe care o avem foarte bună. Mulţumim pe această cale, deoarece la solicitarea României, împreună cu alte două state membre, s-a iniţiat acest pachet de măsuri, valabil la nivelul tuturor statelor membre. Aşteptăm forma finală a Regulamentului Comisiei Europene care se va aproba de Parlamentul Uniunii Europene, iar noi, în paralel, aceste măsuri le vom discuta la nivelul Guvernului României şi al Coaliţiei, pentru a decide forma sub care vor fi implementate cele trei măsuri pe care le-am menţionat”,a mai subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a mai anunţă că, în această perioadă, au loc şi negocierile pentru Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială.

„Este un program pe care Guvernul României l-a aprobat pentru a fi dedicat, în exclusivitate, persoanelor vârstnice, persoanelor vulnerabile, copiilor cu dizabilităţi, persoanelor cu dizabilităţi. Deci, este un program dedicat în exclusivitate persoanelor aflate în risc de sărăcie şi grupurilor vulnerabile care au nevoie de sprijin în această perioadă de criză energetică. Programul are un buget de 4,2 miliarde euro şi, aşa cum am prezentat, o componentă importantă o avem pentru ceea ce înseamnă centrele comunitare de la nivelul comunităţilor locale, care urmează a gest gestiona voucherele de rezilienţă socială şi voucherele care asigură îmbunătăţirea condiţiilor de locuire a populaţiei”, a mai spus Boloş.

Acesta a vorbit şi despre voucherul pentru reintegrare socială şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, care este de natura echipamentelor electrocasnice.

„Suma este fixă, de 4.000 de lei, şi, de asemenea, avem voucherul pentru reintegrare socială şi îmbunătăţire a calităţii vieţii, care este de natura echipamentelor electrocasnice – şi sunt cele trei echipamente electrocasnice amintite – maşină de spălat, maşină de gătit şi frigider. Acestea sunt echipamentele care intră în structura acestui voucher pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Aşteptăm ca programul operaţional să fie aprobat de Comisia Europeană şi, la ultima întrevedere pe care am avut-o cu domnul comisar european Schmit, am subliniat importanţa acestor categorii şi forme de sprijin pe care le avem în vedere în cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială”, a mai declarat ministrul Boloş.

De asemenea, acesta a precizat că valoarea programului este de 600 de milioane euro.

„Îi mulţumesc pe această cale pentru sprijinul pe care ni l-a acordat şi ni-l acordă şi înţelegerea de care a dat dovadă, programul nostru fiind un program cu o componentă inovativă, profundă, care combină atât fonduri din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru a putea interveni pe componenta de infrastructură socială, cât şi fonduri din Fondul Social European pentru a putea asigura aceste servicii sociale integrate pe care le-am menţionat. Valoarea programului este de 600 de milioane de euro. Pe lângă voucherul acesta de rezilienţă socială, aşa cum l-am denumit, avem gândite şi alte tipuri de intervenţii, pentru că în aceste centre comunitare locale urmează să îşi desfăşoare activitatea un asistent medical, unul educaţional şi un asistent social, pentru ca persoanele vârstnice sau cei care sunt în nevoi să poată să aibă parte de servicii sociale inclusiv la domiciliu, încât pachetul nostru de servicii sociale să fie un pachet integrat. Vă vom ţine la curent cu toate detaliile care sunt aferente celor două programe operaţionale de importanţă crucială, mai ales pentru cei care acum au nevoie de sprijin. Salut decizia Comisiei Europene de ieri, mulţumim pentru sprijinul şi, de asemenea, pentru faptul că s-a iniţiat acest pachet de măsuri la nivelul Politicii de Coeziune. Cred că atât mediul de afaceri, cât şi gospodăriile vulnerabile sunt nerăbdătoare ca să afle aceste detalii ale măsurilor pe care le vom iniţia, acestea urmând să fie discutate în detaliu la nivel de Guvern şi Coaliţie, pentru ca să le putem aplica şi să putem folosi banii care se află acum în risc de decomitere pentru interesele României”, a conchis Marcel Boloş.