Gazele se scumpesc DOAR pentru populaţie

Guvernul elimină prin Hotărâre calendarul de liberalizare a preţului gazului pentru fabrici, care mai presupunea două scumpiri până la sfârşitul acestui an, potrivit unui proiect de act normativ. Singurul calendar de liberalizare rămas în vigoare este cel pentru populaţie, care presupune, într-o primă etapă, scumpiri de 20% al preţului gazelor până la sfârşitul anului viitor.

23 mai 2014, 10:10
Gazele se scumpesc DOAR pentru populaţie

Guvernul motivează aliminarea calendarului pentru industrie prin faptul că este deja realizată convergenţa de preţ intern-import.

„Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise ca să scadă în următoarele luni”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că dereglementarea se face în timpul sezonului cald, pentru că generează un impact social redus, că preţurile vor fi stabilite de piaţă, pe bază de cerere şi ofertă şi că este necesară o perioadă de tranziţie pentru pregătirea fabricilor pentru a funcţiona în condiţiile unei pieţe libere, în aşa fel încât să nu se distorsioneze contractele în derulare.

Citeşte mai mult pe economica.net


loading...