Gazoductul Ungheni – Chişinău este gata. Orban: „Oferă o alernativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri că gazoductul Ungheni - Chişinău a fost finalizat. Odată cu realizarea acestei investiţii, gazul natural care provine din România va putea fi furnizat în Republica Moldova.

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 15:22
Gazoductul Ungheni – Chişinău este gata. Orban: „Oferă o alernativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”

„Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiţii extrem de importante pentru România, această investiţie este gata, este vorba de gazoductul Ungheni-Chişinău. Investiţia realizată de Transgaz, investiţie care este finalizată şi care o dată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit Agerpres, premierul a precizat că această investiţie „arată determinarea României în a fi alături de cetăţenii Republicii Moldova” şi este extrem de importantă pentru relaţiile dintre cele două ţări.

„La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie vom putea asigura transportarea a 2-3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021 vom putea transporta în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi”, a explicat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, conform financialintelligence.ro.

Proiectul Ungheni – Chișinău a implicat construirea unei conducte de transport gaze naturale de 120 kilometri, plus trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni), notează Forbes. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de a 2-a etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.