Gazprom a tăiat la jumătate livrările de gaz către Europa. Gigantul rus invocă probleme tehnice

Gigantul rus Gazprom a anunţat marţi că-şi reduce cu peste 40% capacitatea zilnică a livrărilor de gaze naturale către Germania prin gazoductul Nord Stream, din cauză că grupul german Siemens nu a livrat echiament necesar.

14 iun. 2022, 15:27
Gazprom a tăiat la jumătate livrările de gaz către Europa. Gigantul rus invocă probleme tehnice

”Livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream pot fi asigurate doar până la un volum de 100 de milioane de metri cubi pe zi, în loc de 167 de milioane de metri cubi pe zi cât se prevede”, anunţă Gazprom într-un comunicat postat pe Telegram.

Problemele sunt cauzate de lipsa compresoarelor de la Siemens, mai adaugă gigantul rus.

Citeşte şi Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina

Fluxul prin gazoductul Nord Stream trece prin zonele economice exclusive și apele teritoriale a cinci țări: Germania, Danemarca, Rusia, Finlanda și Suedia. Anterior, s-a raportat că Germania este pregătită să aloce miliarde de dolari pentru a salva filiala Gazprom din această ţară, Gazprom Germania GmbH, după cum a scris Bloomberg, citând surse din guvernul german.

Citeşte şi Oligarhii de lângă Putin dispar în împrejurări ciudate. Încă un manager din cadrul Gazprom a murit în condiţii suspecte

Conducta Nord Stream este cunoscută ca una dintre liniile importante care transportă gaz rusesc în Europa, alături de conducta Yamal-Europa și conductele din Ucraina. Într-o declarație anterioară făcută de gigantul rus s-a precizat că transporturile prin linia Yamal-Europe au fost oprite, iar transporturile prin Ucraina au scăzut şi ele cu aproximativ jumătate.