Gazprom se grăbește să pună cruce Europei, pe fondul crizei energetice: „Nu va reuși să supraviețuiască la iarnă”

Rușii de la Gazprom se pregătesc deja să desfacă șampania. Oficialii companiei susțin că cetățenii Europei vor îngheța de frig în case. 

12 oct. 2022, 19:28
Gazprom se grăbește să pună cruce Europei, pe fondul crizei energetice: „Nu va reuși să supraviețuiască la iarnă”
Europa, acuzată de Moscova pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1. Cum explică ruşii situaţia de la Gazprom

Alexei Miller, șeful companiei de stat Gazprom, a anunțat miercuri, 12 octombrie, că gazele din depozitele subterane ale Germaniei vor fi suficiente pentru două – patru luni și jumătate, potrivit Sky News.

De asemenea, oficialul gigantului rus a mai susținut că Europa nu are vreo garanție că va reuși să supraviețuiască la iarnă, având în vedere capacitatea scăzută de stocare a gazului.

Amintim că Rusia a tăiat deja conducta Nord Stream 1, pe motiv de probleme tehnice.

Miercuri, președintele Vladimir Putin a anunțat că Moscova este pregătită să reia livrările de gaze către Europa prin intermediul unei legături a gazoductului Nord Stream 2, cu destinația Germania, pe sub Marea Baltică.

Scăderea livrărilor de gaz rusesc au condus la creșterea prețurilor, respectiv la inflație, în cadrul UE. Astfel, guvernele au fost nevoite să vină cu măsuri de compensare a facturilor la energie uriașe.

 

Germania ia o măsură fără precedent

 

Statul german urmează să achite factura lunară la gaz în decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii, conform unei plafonări în două etape pentru prețurile la energie, recomandate luni de un grup de experți desemnat de guvern.

Comisia guvernamentală de experți și-a dezbătut propunerile privind Gaspreisdeckel (plafonarea prețului gazului) în timpul unei discuții maraton de 35 de ore care a avut loc în weekend. Aceștia propun o soluție în două etape pentru a oferi ajutor clienților de gaz din Germania, care se confruntă cu prețurile vertiginoase după invazia Rusiei în Ucraina, informează Der Spiegel.

Planurile arată că guvernul ar trebui să ofere o plată unică în valoare de o factură lunară în acest an, în timp ce prețurile subvenționate sunt planificate pentru anul viitor pentru clienții privați și întreprinderile mici și mijlocii. În cadrul schemei, rambursarea integrală unică din decembrie ar urma să fie urmată în primăvara viitoare de o schemă de subvenții mai diferențiată, menită să limiteze facturile, dar totuși să stimuleze oamenii să economisească energie.