Gazprom susţine că şi-a majorat livrările către Europa în timpul valului de frig

Directorul diviziei export a Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a declarat joi 'uimit' de ştirile potrivit cărora livrările de gaze naturale ruseşti către Europa au fost reduse în ultimele zile, adăugând că de fapt grupul rus şi-a majorat exporturile în condiţiile în care Europa a fost afectată de temperaturi extrem de scăzute, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 16:48
Gazprom susţine că şi-a majorat livrările către Europa în timpul valului de frig

La începutul acestei săptămâni Comisia Europeană a anunţat că livrările de gaze naturale spre Italia via graniţa cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anunţat că livrările de gaze naturale ruseşti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decât nivelul normal.

‘Compania noastră a majorat livrările de gaze, atât cât a fost posibil, nu numai spre statele din Europa dar şi spre ţările din CSI, precum Belarus şi Ucraina, pe fondul unei ierni severe în Rusia şi Europa’, a anunţat Aleksandr Medvedev într-un comunicat.

El a adăugat că, în prezent, livrările Gazprom destinate Europei au ajuns la un echivalent anual de 180 miliarde metri cubi, comparativ cu 150 miliarde metri cubi în 2011. De asemenea, Aleksandr Medvedev a precizat că Gazprom a majorat de patru ori livrările de la facilităţile sale de stocare subterane din Europa.

Directorul Gazprom Export a apreciat că consumul excesiv de gaze al Ucrainei ar putea fi responsabil pentru reducerea livrărilor spre Uniunea Europeană. ‘În prezent, Ucraina consumă gaze naturale la un ritm anual de 60 miliarde metri cubi, mult peste nivelul contractat’, a declarat Aleksandr Medvedev.

Ucraina este principala ţară de tranzit pentru gazele naturale ruseşti cu destinaţia Europa. Luna trecută, autorităţile de la Kiev au anunţat că vor să reducă importurile de gaze naturale ruseşti până la 27 miliarde metri cubi în acest an, de la 40 miliarde metri cubi în 2011.