Gen Z își negociază salariile cu ajutorul inteligenței artificiale. Tinerii au ajuns să ceară sfaturi de la ChatGPT, în speranța unui trai mai bun: „Nu m-am putut abține”

Tinerii Gen Z nu au nicio problemă în a gestiona situațiile întâmpinate la locul de muncă cu ajutorul inteligenței artficiale. Aceștia și-a negociat până și salariile cu ajutorul ChatGPT.

26 feb. 2024, 09:54
Gen Z își negociază salariile cu ajutorul inteligenței artificiale. Tinerii au ajuns să ceară sfaturi de la ChatGPT, în speranța unui trai mai bun: „Nu m-am putut abține”
Gen Z pe piața muncii, în secolul 21. Tinerii apelează tot mai des la inteligența artificială

Gen Z fentează piața muncii. Fie că vorbim despre un conflict cu colegii de muncă sau de a cere unui părinte să îi fie alături la interviurile de angajare, cei care au în jurul vârstei de 20 de ani apelează la tot felul de modalități pentru a primi ajutor în muncă, inclusiv apelarea la inteligența artificială, pentru a obține o mărire de salariu, potrivit The New York Post.

„Am folosit ChatGPT pentru a mă ajuta să îmi fac CV-ul, scrisoarea de intenție”, spune o creatoare de conținut cunoscută ca @SonrisaScents într-o postare pe TikTok în care povestește despre experiența sa.

„Acum lucrez de acasă, am primit o creștere salarială mare, program flexibil și beneficii incredibile”, a continuat tânăra.

Citește și: Jumătate dintre Gen Z şi Mileniali vor bani mulţi, muncă puţină şi trăiesc de la un salariu la altul

O altă persoană care face parte din Gen Z a împărtășit o postare în care povestea cum a folosit inteșigența artificială pentru a obține o mărire salarială de până la 60.000 de dolari pe an.

„Nu m-am putut abține, am folosit din nou AI-ul să mă ajute cu o negociere salarială. Sunt impresionată”, a spus tânăra.

Potrivit unui raport din februarie 2024 comandat de Handshake, o platformă de căutare a locurilor de muncă pentru studenți, 50% dintre cei care vor absolvi anul acesta planifică să își dezvolte noi abilități în contextul apariției AI, precum ChatGPT și DALL-E.

Studiul mai arată și că o treime din absolvenții care urmează să își înceapă cariera planifică să folosească inteligența artificială.

„Mi-e teamă de ce poate deveni AI-ul, dar dacă este folosit corect cred că poate fi un lucru bun”, a declarat un student la business care va absolvi în 2024.

Gen Z se bazează pe inteligența artificială pentru sfaturi de avansare în carieră. 47% dintre membrii Generației Z au raportat că au primit sfaturi mai bune pentru avansarea pe scara ierarhică corporativă prin intermediul ChatGPT decât de la superiorii lor, conform unui sondaj realizat în luna decembrie 2023, la care au participat 800 de salariați americani, comandat de INTOO, o platformă de dezvoltare a carierei.

Studiul a indicat că 62% dintre angajații tineri și-ar dori să vorbească mai des cu managerii lor despre cariera lor, dar simt că șefii sunt prea ocupați cu alte sarcini.

„Dependența Generației Z de platformele digitale pentru sfaturi de carieră, inclusiv instrumente inovatoare precum ChatGPT, indică o problemă mai mare – o dorință de îndrumare pe care nu o găsesc în structurile tradiționale ale locurilor lor de muncă”, a declarat Mira Greenland de la INTOO pentru FOX Business.

Citește și: Generaţia Z. O tânără plânge rău pe TikTok după ce s-a angajat la primul job cu program de 8 ore: „Nu am timp de nimic!”/Reacţia fanilor: „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”

„Ei vor ca discuțiile despre cariera lor să fie la fel de dinamice ca tehnologia cu care au crescut”, a continuat aceasta.

În timp ce unii experți în recrutare s-au ferit să angajeze persiane din generația tânără, sperând să evite astfel confruntarea cu nevoile și cererile lor la locul de muncă, Greenland spune că înțelept ar fi ca afacerile să se conformeze pur și simplu.

„Companiile trebuie să se adapteze pentru a atrage și reține acest nou val de talente. Asta înseamnă nu numai oferirea de discuții despre dezvoltarea carierei mai frecvente și mai semnificative, ci și reevaluarea abordării lor față de mentorat și sprijin”, a sugerat ea.