Generaţia Z. O tânără plânge rău pe TikTok după ce s-a angajat la primul job cu program de 8 ore: „Nu am timp de nimic!”/Reacţia fanilor: „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”

Generaţia Z înclină spre un program flexibil de lucru, unul de opt ore fiind considerat total nepotrivit atât de specialişti, cât mai ales de tinerii care trebuie "să semneze zilnic condica"-

26 ian. 2024, 21:22
Generaţia Z. O tânără plânge rău pe TikTok după ce s-a angajat la primul job cu program de 8 ore: „Nu am timp de nimic!”/Reacţia fanilor: „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”

Generaţia Z are probleme cu adaptarea la un job cu program. O tânără din New Jersey, SUA, proaspătă absolventă de facultate şi ajunsă acum pe piaţa muncii, se confruntă cu realitatea dură a unui job cu program de la 9 dimineaţa la 5 după-amiaza. Aceasta se plânge într-un filmuleţ postat pe TikTok că nu mai are timp şi energie de nimic, nici măcar să gătească cina sau să iasă în oraş cu prietenii, relatează Daily Mail.
>Abia a început primul ei job full-time în domeniul marketingului, cu program de 8 ore, de la 9 la 5, şi greutăţile parcă nu se mai termină pentru Brielle. Tânăra din New Jersey, SUA, a izbucnit în lacrimi în timp ce filma un TikTok în care-şi povestea durerea.

Primul job, de la 9 la 17, i-a distrus viaţa: „Programul e nebunesc”

De când s-a angajat, tânăra spune că nu mai are nici timp, nici energie să mai aibă o viaţă socială, în afara locului de muncă, mai ales că îi ia 4 ore pe zi să facă naveta între locuinţa sa şi birou. Şi să facă duş ori să-şi pregătească cina – momente care înainte îi făceau plăcere – au devenit acum o corvoadă.

Generația Z, menajată de marile companii din România. Programul de 8 ore, modificat în favoarea tinerilor care vor să se angajeze

„Nu vreau să mă plâng de job în sine, dar programul de la 9 la 5 în general este pur şi simplu nebunesc”, spune Brielle pe TikTok. Tânăra a precizat că s-a angajat după ce a trimis CV-uri şi a aplicat la sute de joburi timp de 5 luni. N-a avut de ales decât să se mute în New Jersey pentru a ajunge la biroul din New York, întrucât nu-şi permitea chirie mai aproape de sediu.

„Plec de acasă şi ajung la tren la ora 7:30 dimineaţa, iar înapoi ajung cel mai devreme la 18:15. Nu-mi mai rămâne timp de nimic”, spune ea. Ulterior, într-un alt filmuleţ, a precizat că de cele mai multe ori nu ajunge acasă până la 19:30: „Vreau să mă spăl, să mănânc şi să dorm. Nu am energie să gătesc, nici să fac sport. Sunt aşa supărată, Doamne…!”

Aceasta a adăugat că ar putea fi şi mai rău, cu toate că scenariul ideal era să poată lucra de acasă. „Ştiu că puteam să am un program mai lung, dar chiar şi aşa, când ies de la muncă afară e beznă”, spune Brielle, potrivit observator.ro.

@catchupnews

Earlier Brielle hit back at haters, saying that Gen-Z works just as hard as the generation before them, with lower salaries and higher costs of living #catchupnews #genz #work9to5

♬ original sound – CatchUp

Filmuleţul a strâns peste 1,5 milioane de vizualizări, dar şi o mulţime de comentarii, unele de susţinere, altele ceva mai dure. „Te înţeleg perfect! Cinci zile de muncă şi doar două libere se simt ca un Infern, sincer”, scrie cineva, în timp ce un alt utilizator al platformei i-a transmis că „Cei din Generaţia Z au nevoie să ajungă în poziţii de conducere şi să pună în practică săptămâna de patru zile de muncă”.

„40 de ore de muncă pe săptămână sunt posibile doar dacă altcineva are grijă de casă”, crede un internaut. Însă nu toţi au dat dovadă de empatie faţă de problema lui Brielle. Mulţi au invocat că pur şi simplu aşa e „viaţa de adult”. „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”, i-a comentat cineva. „Imaginează-ţi dacă aveai şi copii!”, spune un alt utilizator TikTok.

Angajări 2024. Generaţia Z ar veni 3 zile pe săptămână la birou pentru „relaţiile cu colegii”

Generaţia Z  acceptă munca la birou, dar în anumite condiţii. În ciuda schimbărilor aduse de lucrul de la distanță și de modelul hibrid în ultimii ani, biroul rămâne locul preferat de majoritatea tinerilor pentru a-și desfășura activitățile în prezent. Aici pot lucra într-un mod eficient, colaborativ și creativ, având astfel oportunități excelente de dezvoltare profesională și de avansare în carieră. Astfel, pentru a-și atinge maximul de productivitate, aproape 70% dintre angajații din Generația Z spun că au nevoie de cel puțin 3 zile pe săptămână la birou, iar 62% lucrează deja full time de la birou, potrivit unui sondaj inițiat de Genesis Property, din 1.208 de respondenți reprezentând mai multe generații, la nivel național.

Biroul este mai important pentru Gen Z decât pentru Mileniali, care simt nevoia să lucreze din birou cel puțin 3 zile pe săptămână în proporție de 56%, în timp ce în cazul Generation X procentul ajunge la 73%. În prezent, 51% dintre Mileniali și 65% dintre angajații din Generația X lucrează în fiecare zi a săptămânii la birou.

Generaţia Z intră cu tupeu pe piaţa muncii. Vor pe loc între 1.000 şi 3.000 de euro, deşi sunt slab pregătiţi

„Stilul de lucru și de viață din ultimii ani a evidențiat, de fapt, cât de importantă este activitatea la birou, mai ales pentru cei din Gen Z, aflați la începutul vieții profesionale. Pentru ei, experiențele la birou, colaborarea cu echipa și socializarea sunt importante pentru dezvoltarea și evoluția în carieră, contribuind în același timp la un echilibru sănătos între viața la job și timpul liber. Tocmai din acest motiv, cei mai mulți își doresc să petreacă tot mai mult timp la birou, iar crearea unui spațiu care anticipează viitorul muncii, prin spații ultra-moderne și versatile, dar și comunități și experiențe relevante este deja obligatorie”, a spus Marcela Stancu, People Experience Director, Genesis Property.

Angajări 2024. Lanţul de supermarketuri care a majorat salariul minim la 5. 000 de euro de la 1 ianuarie

Peste jumătate dintre angajații români care au răspuns la sondajul Genesis Property lucrează deja integral de la birou, 40% subliniind că acest mod de lucru are un impact pozitiv asupra echilibrului dintre viața personală și cea profesională, dar și asupra relației cu colegii. Principalele motive pentru care angajații vor să lucreze cât mai mult la birou este timpul petrecut cu echipa (57%), urmat de întâlnirile în persoană cu clienții (28%) și obținerea de vizibilitate pentru a spori șansele de promovare (16%).

În plus, aproximativ 27% din angajații din toate generațiile spun că un mediu ideal de lucru la birou trebuie să fie ospitalier și să ofere multe facilități, 21% vor spații de lucru creative, care să le ofere totodată și acces la cele mai noi tehnologii, iar circa 14% dintre respondenți vor zone de lucru de tip rezidențial, cu o atmosferă informală, care să-i facă să se simtă ca acasă.

Genesis Property anticipează viitorul muncii și a creat, astfel, YUNITY Park, prima implementare a conceptului imobiliar inovator YUNITY, care oferă un spectru larg de spații, facilități și experiențe pentru angajați. În prezent, pe lângă spațiile de birouri ultramoderne, cu standarde înalte de sustenabilitate, campusul YUNITY Park se remarcă prin spațiul public special construit, care oferă o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați, un amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 1.500 de persoane, 2.000 de metri de alei pietonale și promenadă etajată, oglinzi de apă în trepte și spații creative pentru relaxare, întâlniri și evenimente. Faza II a proiectului a fost finalizată anul trecut, cu o investiție de 20 de milioane de euro, iar YUNITY Park va intra anul acesta în ultima etapă de dezvoltare, cu accent pe experiențele oamenilor.

Sondajul Genesis Property a analizat care este părerea românilor despre revenirea la birou a fost desfășurat în noiembrie-decembrie 2023, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.208 utilizatori de internet din România. Circa 49% dintre participanți sunt de sex feminin, iar peste 47% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

Tinerii din Generaţia Z visează la salarii mari şi un program scurt de lucru: „Cam 3.000 euro pe lună ar fi un salariu decent în România”

Generația Z este greu de mulțumit. Tinerii nu îşi doresc să stea ore în şir la birou dar vor salarii mari.

Citește și Avalanşă de locuri de muncă în România. Numărul joburilor disponibile s-a dublat faţă de 2021. Ce salarii se oferă

Cei până în 30 de ani nu vor să lucreze într-un loc prost plătit şi nici nu vor să-şi sacrifice viaţa personală pentru job. Această tendință este în creştere potrivit observațiilor realizate platformele de recrutare.

Tinerii nu mai vor să muncească de la birou şi nici să stea peste program. Dar vor însă salarii mari de la început. În plus, îşi doresc „experiențe”, și nu îi mai atrage ideea de a-și clădi o carieră.

Mihai Bogdan în vârstă de 24 de ani, lucrează în domeniul ingineriei de trei ani. Programul solicitant de la birou nu îl încântă, aşa că a negociat să poată munci de acasă. El își doreşte un salariu mult mai mare, la care unii au ajuns după ani buni de experienţă.

”Nu vreau să pierd timpul şi să stau peste program, ci să lucrez chiar şi dacă termin în 6 ore în loc de 8 ore, dar mi-am rezolvat sarcinile, din punctul meu de vedere este un lucru câştigat. Pentru un trai normal ar trebui pentru România în jur de 3.000 de euro. Pentru a putea face şi ce imi place, dar să fie un echilibru”, a declarat Mihai Bogdan, salariat.

Din ce în ce mai mulți tineri din Generaţia Z vor echilibru între viaţa personală şi cea profesională. Aceștia nu au o problemă în a-şi schimba jobul rapid, dacă ceva nu le convine.

”De când cu apariţia Internetului, sunt atât de multe oportunităţi, ocazii de a face mici job uri şi a câștiga cate ceva chiar cand ai nevoie. Cariera asta pe termen lung este oarecum de domeniul trecutului”, a spus George Butunoiu, expert HR

Cererea prea mare de pe piața muncii şi doritorii din ce în ce mai puţini fac ca avantajul în negociere să fie la cei care vin să se angajeze.

”Tinerii, proaspăt absolvenţi sau sub 30 de ani, avand exemple in jurul lor de castiguri rapide şi fără să li se explice cum ajung la câştigul respectiv, ei isi doresc un salariu mai mare fără să aibă experiență. Pentru ei, experiența nu este relevantă, ci câştigul. O parte dintre ei pun întrebarea de la telefon care este salariul cu următoarea frază: Aș vrea să știu de la inceput să nu pierdem timpul niciunuia”, a declarat Alina Iancu, angajata unei platforme de recrutare online.

Tot mai mulți tineri amână momentul angajării, asteptând job-ul perfect, însă această așteptare îi trimite direct la psiholog.

”Am întâlnit tineri care au refuzat anumite joburi pentru că li s-a părut sub nivelul lor de pregătire sau sub demnitatea lor. Rămân inactivi, rămân acasă” a declarat psihologul Keren Rosner.

În România, un salariat aflat la început de drum poate câştiga până la 4000 de lei, în funcţie de domeniu. Cele mai bine plătite job-uri sunt în IT, urmate de telecomunicaţii. Cel mai mic salariu este în HoReCa, acolo unde suma nu sare de 2.200 de lei.