Gene Deitch, unul dintre regizorii celebrei animaţii „Tom şi Jerry”, a murit

Regizorul american Gene Deitch, unul dintre creatorii mai multor episoade ale celebrului serial de animație „Tom și Jerry", a murit la vârsta de 95 de ani, în locuința sa din Praga. Decesul s-a produs în noaptrea de joi spre vineri, a anunțat agentul său de presă.

RomaniaTV.net
20 apr. 2020, 07:49
Gene Deitch, unul dintre regizorii celebrei animaţii „Tom şi Jerry”, a murit

Zi de doliu pentru copiii din lumea întreagă. Vestea morții sale este tristă și surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât regizorul nu părea să sufere de vreo afecțiune gravă. Mai multe informații nu au fost dezvăluite.

Gene Deitch s-a născut la 8 august 1924 în Chicago. El a creat seria animată „Tom Terrific”, iar filmul „Sidney’s Family Tree” a fost nominalizat la Oscar în 1958.

Doi ani mai târziu, în 1960, Gene Deitch câștigă marele premiu la categoria cel mai bun film animat de scurtmetraj cu filmul „Munro”. Regizorul a mai fost nominalizat la aceeași categorie de două ori în anul 1964 cu filmele „Here’s Nudnik” și „How to Avoid Friendship.”

Gene Deitch a sosit în Praga în anul 1959 și nu intenționa să stea mai mult de 10 zile. Însă, destinul avea alte planuri pentru el. Americanul se îndrăgostește de viitoarea sa soție, Zdenka, și decide să rămână în capitala Cehoslovaciei. Își continuă însă activitatea și lucrează dincolo de Cortina de Fier, în Europa de Est, la 13 episoade din celebra animație Tom și Jery, cel mai iubit desen animat din lume. În același timp, lucrează și la câteva episoade din Popeye Marinarul.

Pentru că a luat contact cu tot ce înseamnă viața în comunism, pentru că a început să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă să trăiești în Europa de Est, Gene își publică memoriile în cartea „Din iubire pentru Praga”. În 2004 el primește premiul Winsor McCay Award pentru întreaga sa carieră.