Generalul Nicolae Ciucă, introdus ca parte în procesul MApN-Iohannis

Publicat: Marţi, 12 Februarie 2019 16:45 // Actualizat: Marţi, 12 Februarie 2019 16:45 // Sursa: romaniatv.net

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, introducerea generalului Nicolae Ciucă ca parte în procesul în care Ministerul Apărării Naţionale solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), informează Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut marţi un nou termen în cel de-al doilea proces deschis de MApN împotriva Administraţiei Prezidenţiale, ce are ca obiect o cerere de anulare a decretului semnat de Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului SMAp, Nicolae Ciucă.

Judecătorul care se ocupă de acest caz, Silviu Barbu, a explicat că îl va cita pe Nicolae Ciucă la următorul termen al procesului din 26 februarie, arătând că decizia ce se va lua în acest dosar va avea efecte asupra carierei generalului şi trebuie să-i fie dat dreptul la un proces echitabil.

"Dat fiind specificul cauzei, instanţa urmează să introducă în cauză, în calitate de pârât, a numitului Nicolae Ciucă. În motivare, instanţa are în vedere, pe scurt, faptul că o eventuală soluţie interferează cu cariera militară a ofiţerului Nicolae Ciucă, soluţia ce urmează să se pronunţe urmând să influenţeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestuia, iar respectarea dreptului la un proces echitabil impune ca, într-un litigiu dedus judecăţii pe rolul unei instanţe, să fie avute în vedere drepturile şi libertăţile persoanelor asupra cărora actele judiciare pot să aibă influenţă. Acesta este un element de esenţă al statului de drept", a motivat magistratul.

De asemenea, judecătorul a pus în vedere MApN şi Administraţiei Prezidenţiale să analizeze posibilitatea ajungerii la o înţelegere amiabilă.

"Dat fiind obiectul cauzei şi interesul public superior, instanţa pune în vedere părţilor să examineze posibilitatea rezolvării litigiului în urma unei înţelegeri. Asta aşa, să aveţi ca temă de reflecţie până la termenul următor", a transmis magistratul.

Consilierul MApN a anunţat că nu se poate pronunţa în legătură cu introducerea generalului Nicolae Ciucă în proces şi posibilitatea ajungerii la o înţelegere cu Administraţia Prezidenţială, deoarece decizia trebuie luată de conducerea MApN.

Judecătorul Silviu Barbu a ridicat din oficiu o excepţie de neconstituţionalitate în legătură cu un articol din Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, raportat la articole din Constituţie privind la rolul şi atribuţiile preşedintelui (art. 80, 92, 94, 100), raportul şefului statului cu Guvernul, dar şi textele constituţionale privind forţele armate şi CSAT. Această excepţie se va discuta la termenul din 26 februarie.

Pe de altă parte, judecătorul a anunţat că se va pronunţa pe 14 februarie pe două excepţii ridicate anterior în cadrul procesului.

MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect: "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018".

Cele două acţiuni au fost introduse în instanţă pe 11 şi 14 ianuarie, fiind repartizate judecătorilor Vasile Bîcu şi Silviu Barbu.

În primul proces, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au cerut conexarea celor două dosare, susţinând că cererile depuse de MApN sunt identice şi nu pot fi dezbătute separat. În replică, MApN susţinea că solicitările sale nu sunt identice, deoarece prima se întemeiază pe articolul 14 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, iar a doua pe articolul 15 din acelaşi act normativ. Instanţa a dat dreptate MApN şi a respins cererea de conexare.

Ulterior, consilierul care reprezenta MApN a anunţat că renunţă în primul dosar la capătul de cerere privind anularea decretului semnat de Iohannis, iar judecătorul Vasile Bîcu a decis, pe 31 ianuarie, suspendarea decretului semnat de Klaus Iohannis.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 feb 10:22
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Pullen inseamna a urina in germana....uri na.
13 feb 10:15
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Se folosesc de drujbe pe undese fac temele si se lamuresc lectiile iar ca sa mergem acolo a trebuit sa ne rugam sa ne desteleneasca picioarele.Mama are si acum piciorul negru,invinetit si asa rupt,i-a iesit osul inafara.
13 feb 10:05
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Mie imi place sa dau mana,dar nu sunt de acord cu Sozialmanufaktur. Daca ramane fara munca si fara bani revine la realitate .
13 feb 09:22
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Am vrut sa scriu rea-vointa dar eram prea suparata si nu am mai dat importanta la cuvinte sau nume ci la FAPTE:
13 feb 08:42
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
DIANA E LA SPITAL:
13 feb 08:04
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Mie mi-a zis la telefon ca se mai gandeste 14 zile ce raspuns sa-mi dea la Weiterbildung si in loc de raspuns mi-a zis ca-mi trimite un sarpe...o raspuns....cu care face si sex.
13 feb 07:58
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Cineva zicea ca uraste sa fie certata ca o cearta facand un gest cu degetele adunate si se aduna ramele din ea si moare.Problema e ca nu trebuie sa existe rame in ea si sa se auda ca niste greieri,asta e grav.
12 feb 18:15
Răspunde | Votează email 0 email
''Calina Nicoleta Ion''
Cristos foia apostolii ca sa ne salveze ,nu sa otraveasca asa numitii oameni pe care-i vede caini sau oameni imbracati in manta de O.Ziceau ca vor sa-i faca pe toti syborgi,sa nu mai fie oameni cu suflet si sentimente si cand ii cumpara ii inchide cu cutia.Asa numitele bomboane acetate au fost aduse intr-o cutie.Numai chestii de astea fac zilnic,de dimineata pana seara,s-au terminat si pe ei,pe toti din jur si orase,ce-au mai gasit.
1
EUR
4.7694
RON
17 Feb
noapte -1 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H