Generaţia Facebook, criticată dur de rectorul Universităţii Babeş-Blyai: „E formată din oameni lipsiţi de cultură generală”

Rectorul Universității Babeș – Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a făcut afirmaţii dure la adresa generaţiei Facebook. Acesta a ţinut un discurs în deschiderea primului Congres Național al Istoricilor Români, care are loc la Cluj-Napoca. Discursul rectorului a fost publicat pe site-ul AmosNews, scrie Republica.ro.

27 aug. 2016, 10:24
Generaţia Facebook, criticată dur de rectorul Universităţii Babeş-Blyai: „E formată din oameni lipsiţi de cultură generală”

„Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”, se arată în articolul postat pe AmosNews sub semnătura rectorului Universității Babeș – Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop.

„Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”, continuă rectorul celei mai mari universități din România.

Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, fiind specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină. Înainte de a deveni rectorul UBB, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV – XVI”, fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din februarie anul acesta până la sfârșitul lunii mai, când și-a depus demisia.