Generaţia Facebook i-a dat like lui Mihai Eminescu. Râzi cu lacrimi dacă citeşti mesajele pentru poet

Oare s-a gândit cineva că Mihai Eminescu are pagină de Facebook? Ei bine, da! Regretatul poet este apreciat pe contul de socializare şi are 126.000 de fani. Interesant sunt, însă mesajele postate pe această pagină.

14 ian. 2014, 17:36

Mihai Eminescu primeşte sute de mesaje pe pagina de Facebook. Nu este o glumă! Deşi au trecut 125 de ani de la moartea lui Eminescu, iubitorii de poezie sfidează moartea şi transmit urări de „la multi ani” regretatului poet.

„La muti ani maeste!! Dumnezeu sa te odihneasca si ocroteasca in pace acolo unde esti. Nu vom uita niciodata ca LIBERALI au fost cei care te-au asasinat”, „La Multi Ani! … pentru eternul Eminescu … „, „EMINESCULE, CATIVA oameni si-au adus aminte de trecerea TA in ETERNITATE si in acest an. A, nici unul dintre politicieni, nu te amagi. Doar, niste OAMENI, carora li s-ar putea spune foarte simplu, „tarani si plugari” si maturatori de strada, (ei te-au injurat maturand fluturasi sporadici cu tine), poate cativa STRAINI si mai multi colectionari care „preamarindu-se pe ei” au expus pe la Palatul Parlamentului, pe la Casa Centrala a Armatei si pe unde s-a mai putut… „, sunt doar câteva mesaje postate pe pagina de Facebook.

Poetul Mihai Eminescu va fi omagiat, miercuri, la Botoşani şi Ipoteşti, în cadrul Zilelor Eminescu, organizate cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la naşterea sa. Evenimentele dedicate marelui poet vor începe la ora 9.00 cu o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Botoşani, în cadrul căreia va fi adoptată hotărârea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani câştigătorului Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu.

VEZI ŞI Maidanezii, o problemă veche de cel puţin 140 de ani. Vezi ce scria Mihai Eminescu despre asta

Apoi vor avea loc depuneri de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa teatrului din Botoşani, iar la ora 10.00 va fi oficiat un Te Deum la Biserica Uspenia Botoşani, în care a fost botezat Eminescu.

La ora 17.00 va avea loc la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia şi pentru Opera Prima pe anul 2013. În deschiderea galei, Filarmonica de Stat Botoşani va susţine un recital intitulat ‘Preludiu la unison’ de George Enescu, sub bagheta dirijorului Liviu Buiuc. Gala se va încheia cu un spectacol extraordinar susţinut de Maria Răducanu şi pianistul Niko Meinhold. 

Mihai Eminescu, celebrat cu o emisiune de mărci poştale

Tot miercuri, la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril din Ipoteşti, satul natal al poetului Mihai Eminescu, va avea loc o slujbă de pomenire a marelui poet. Manifestările ocazionate de celebrarea lui Eminescu vor fi completate cu mai multe lansări de carte şi vernisaje de expoziţii.

MIHAI EMINESCU este un „luceafăr” şi în econonmia de piaţăAproximativ 60.000 de volume de Mihai Eminescu se vând în fiecare an în România şi aduc încasări de circa 130.000 euro, iar dacă ar fi trăit în aceşti ani poetul, deşi este cel mai bine vândut autor român din toate timpurile, ar fi primit din ceea ce se publică sub numele său 800 de euro pe lună.

MIHAI EMINESCU, devansat de Cărtărescu

„În zilele noastre MIHAI EMINESCU nu este cel mai bine vândut scriitor, ci Cărtărescu, cel puţin în ultimii ani. MIHAI EMINESCUeste un bun naţional, dar pe care nu îl cunoaşte nimeni. Dacă ar fi să scoatem zece poezii din opera lui Eminescu, pe care le ştie toată lumea, nimeni n-ar mai şti cine este”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România şi director general al grupul editorial ALL.

Românii nu mai citesc poezie şi mulţi moştenesc de la părinţi volumele lui Eminescu. Asta explică vânzările slabe ale cărţilor poetului naţional.

„Românii nu cumpără Eminescu, iar cei care cumpără nu citesc. MIHAI EMINESCU a devenit obiect de studiu, dar nu şi de lectură”, a adăugat Lucian Pricop.

El afirmă că după 1960 în planurile celor 14 edituri de stat de la acea vreme era obligatoriu să existe cel puţin un titlu din MIHAI EMINESCU în fiecare an. Mario De Mezzo spune că în România din cărţile pe care le publică trăiesc bine Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu sau Neagu Djuvara.

„Ca să trăieşti din cărţi trebuie să ai o activitate bogată, în primul rând. Niciun scriitor român nu se îmbogăţeşte dintr-o singură carte”, a mai spus el.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.