Maidanezii, o problemă veche de cel puţin 140 de ani. Vezi ce scria Mihai Eminescu despre asta

Câinii maidanezi, o problemă a României încă din 1870. Poetul Mihai Eminescu trăgea un semnal de alarmă asupra problemelor pe care le au românii din cauza câinilor fără stăpân. Sub titlul "Ce se întîmplă din nesupravegherea cînilor", Eminescu a publicat un articol complex în "Curierul de Iaşi", în noiembrie 1876, potrivit adevarul.ro.

09 sept. 2013, 11:04
Maidanezii, o problemă veche de cel puţin 140 de ani. Vezi ce scria Mihai Eminescu despre asta

Mihai Eminescu povestea în articol cum subprefcutul de Dorohoi a fost muşcat de un maidanez. Cu toate eforturile medicilor, subprefectul a murit de rabie.

„D.N. Pascu, subprefect în ţinutul Dorohoiului, primblîndu-se pe uliţele Mihăilenilor, a fost muşcat de un cîine turbat. Idrofobia au cuprins fără scăpare organismul numitului mai sus”, scria Eminescu în 1876, în „Curierul de Iaşi”.

Eminescu trăgea un semnal de alarmă autorităţilor, că locuitorii din Iaşi sunt terifiaţi de câinii vagabonzi.

„Fiind odată bine stabilit că este oarecare deosebire între Iaşi şi Mihăileni, am întrebat cu multă umilinţă: oare multă vreme au să rămîie neatinse imunităţile cînilor din oraş, cari cînd izolaţi, cînd doi cîte doi, cînd constituiţi în mici societăţi de voiagiu, se bucură de o existenţă foarte nesupărată şi totuşi foarte supărătoare pentru conlocuitorii lor bipezi”.

Marele poet a cerut chiar şi eutanasierea câinilor lăsaţi pe străzile din Iaşi. „De aceea, pentru a evita o statistică specific ieşeană a cazurilor de idrofobie, credem că nu greşim rugînd autorităţile competente a ordona o mai strictă mînuire a măsurilor pentru stîrpirea cîinilor de prisos”.

CITEŞTE ŞI: Referendumul privind EUTANASIEREA câinilor fără stăpân, APROBAT de CGMB. Vezi când va avea loc