Geoană: Aş compara ceea ce vedem acum cu ceea ce Europa şi lumea au trăit în anii ’30. Toţi vorbesc despre război

Lumea actuală înregistrează schimbări dramatice, comparabile cu cele din anii '30, iar în acest context este necesară o re-energizare a acțiunii, în vederea menținerii păcii, a declarat președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, luni seara, în cadrul celei de-a V-a ediții a Galei Aspen pentru Leadership.
Iulian Tudor
08 dec. 2015, 07:58
Geoană: Aş compara ceea ce vedem acum cu ceea ce Europa şi lumea au trăit în anii '30. Toţi vorbesc despre război

„Nu cred că ne-am fi imaginat cu zece ani în urmă, când ne-am pornit activitatea ca Institut, că lumea se va schimba atât de dramatic, atât de agresiv, cu atâtea provocări, încât aș compara ceea ce vedem acum — în 2015, 2016 — cu ceea ce Europa și lumea au trăit în anii ’30 — nu în anii ’90, ci în anii ’30. De la Donețk la San Bernardino, de la Paris și Londra până în Mali și Nigeria vedem probleme, iar România și această regiune fac parte din această realitate. Îndrăznesc să spun că un institut precum Aspen în regiunea noastră este probabil astăzi mai valoros decât a fost în urmă cu aproape zece ani, atunci când și-a început activitatea”, a spus Mircea Geoană.

Citeşte şi: Discurs al lui Obama la Casa Albă, duminică, asupra luptei contra terorismului

El a apreciat că regiunea noastră reprezintă o parte indispensabilă a stabilității globale. De asemenea, Geoană a atras atenția asupra faptului că „război” este un cuvânt care apare tot mai frecvent în discursul unor lideri importanți, scrie Agerpres.

„Este un moment al leadership-ului (conducerii, n.r.), un moment în care încercăm să facem o diferență și să menținem pacea în lume, în care țările noastre să rămână împreună, în ciuda presiunii extraordinare, a agresiunii și a războiului. Un cuvânt, despre care credeam că nu va mai face parte din vocabularul nostru pentru deceniile care urmează, a revenit. Vorbim despre război în fiecare zi. Președintele Hollande vorbește despre război, președintele Obama, ieri, la Casa Albă, vorbea de război, președintele Putin vorbește despre război, președintele Erdogan vorbește despre război. (…) Toată lumea vorbește despre război. E un moment în care trebuie să ne re-energizăm acțiunile”, a precizat el.

În acest context, Mircea Geoană a vorbit despre programele de leadership ale Institutului Aspen, adresate unor tineri lideri pe care îi îndrumă în provocarea de a produce o schimbare pozitivă în comunitățile din care fac parte. El a făcut referire și la posibilitatea lansării unei Academii Aspen pentru Leadership, fiind stabilite în acest sens parteneriate cu cele mai importante universități românești. De asemenea, au fost inițiate demersuri în acest sens și în relația cu o serie de universități de peste hotare. Mircea Geoană a mai precizat că în 2016, Institutul va avea evenimente la Chișinău, dar și o conferință importantă la Kiev.

Consilierul prezidențial Laurențiu-Mihai Ștefan a remarcat că tinerii lideri din programele Aspen sunt „parte a schimbării de paradigmă care se vede astăzi în România, o sursă a presiunii pentru reforma” statului și a relației dintre stat și cetățean.

„Atenția publică se îndreaptă în această perioadă cu precădere către performanță și profesionalism, iar, în opinia mea, aceasta este miza principală a proiectelor Aspen. Dialogul pe care l-am început noi, ca societate, în ultima lună, dar care s-a cristalizat progresiv în ultimii ani pune în relație tocmai profesionalismul și implicarea. Avem de mulți ani o generație de tineri cu performanțe deosebite, dar implicarea abia acum a început să se maturizeze”, a declarat el.

Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a susținut că societatea românească se află într-un moment de transformare.

„La 25 de ani de la Revoluție, cred că vocea voastră este auzită. Este decizia voastră, dacă alegeți să stați într-un salon frumos, la Athenee Palace (locul de desfășurare a Galei Aspen, n.r.), unde e foarte plăcut, sau coborâți în arenă. Iar singurul lucru pe care vreau să vi-l spun în această seară este să alegeți să mergeți în arenă. Dacă nu facem acest pas, nimic nu se va schimba în România. (…) Sunteți lideri, practicați lucrurile pe care le-ați învățat! Nu stați, pentru că e plăcut să fii un simplu observator. E ușor să fii cinic și sceptic, e ușor să critici„, s-a adresat el tinerilor prezenți la eveniment.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că activitățile Institutului Aspen din România sunt de top, iar cei care au fost premiați în cadrul Galelor Aspen pentru Leadership sunt personalități în adevăratul sens al cuvântului.

El i-a îndemnat pe tinerii lideri să se implice în vederea unei schimbări în bine în România.

„Institutul Aspen în general, dar și cel din România pare să fie unul dintre think-tank-urile cel mai bine conectate la evoluțiile din lumea reală”, a precizat el, adăugând că dorește să dezvolte colaborarea MAE cu institutul.

Consilierul special pentru politica europeană de apărare și de securitate Michel Barnier, dar și echipa națională de rugby a României, cercetătorul Dan Vodnar, precum și prima femeie pilot de supersonic din România, Simona Maierean, postul de radio RFI România și conferința The Power of Storytelling au fost premiați luni seară în cadrul celei de-a V-a ediții a Galei Aspen pentru Leadership.

Premiile Aspen pentru Leadership aduc recunoaștere unor personalități ce au marcat societatea românească, au inovat și au oferit un exemplu de conduită etică și profesională, în domenii precum patrimoniu cultural, serviciu public, sport sau cercetare.

Printre cei care au fost premiați la edițiile anterioare se numără președintele The German Marshall Fund US, Craig Kennedy, sublocotenentul Larisa Tudor, prima femeie din România care a absolvit Academia Militară West Point, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, Ioan Holender, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, președintele Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, sau managerul Fundației Noi Orizonturi, Diana Certan.

Continuând tradiția anilor precedenți, evenimentul a fost organizat în vederea strângerii de fonduri pentru finanțarea programelor de leadership ale Institutului. Aspen România împlinește zece ani în decembrie 2016.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii, condamnați să trăiască cu chirie. Locuințele devin un lux inaccesibil
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării