Geoană forţează nota: Merge la „judecată” dacă e recuzat Dan Şova

Preşedintele Senatului condiţionează prezenţa la Consiliul de Integritate, de duminică, de înlocuirea actualului preşedinte al consiliului, Dan Şova. La rândul său, Şova îl acuză pe Geoană că face în continuare circ.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 18:32
Geoană forţează nota: Merge la „judecată” dacă e recuzat Dan Şova

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se declară dispus să participe la şedinţa de duminică a Comisiei de Integritate a PSD, cu condiţia ca preşedintele acesteia, Dan Şova, să fie recuzat din funcţie.

Potrivit unei scrisori pe care membrii Biroului Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) au primit-o, vineri, de la Geoană, acesta asigură CNAIM de disponibilitatea de a participa la şedinţă, cu condiţia ca Şova să fie recuzat din funcţia de preşedinte.În scrisoarea publicată de agenţia Mediafax, Geoană afirmă că recunoaşte competenţele CNAIM, însă reclamă un viciu procedural asupra şedinţei de duminică, în care se va discuta eventuala încălcare a Statutului PSD.

Geoană îl acuză pe Şova de antepronunţare, solicitând recuzarea acestuia la şedinţa de duminică. Preşedintele Senatului invocă mai multe declaraţii făcute de Şova în presă, dar şi faptul că decizia BPN al PSD de înlocuire de la preşedinţia Senatului s-a bazat pe un document semnat de Şova. Astfel, Geoană reclamă faptul că Şova a afirmat că „Geoană a înţeles să nu respecte această decizie (a BPN – n.r.) din nefericire şi ca membru de partid, ca senator şi ca membru al BPN-ului, sunt şi trist şi contrariat”. O altă declaraţie a lui Şova, care este, în opinia lui Geoană, o antepronunţare în cazul lui, este următoarea: „Această funcţie (de preşedinte al Senatului – n.r.) nu ne mai aparţinea de mult. Domnul Mircea Geoană nu mai juca în barca PSD şi a USL. Ăsta este adevărul. (…) Decizia priveşte sancţionarea domnului Geoană pentru încălcarea deciziei BPN. Vom vedea care va fi sancţiunea”.

Fostul preşedinte al PSD îl mai acuză pe Şova de conflict de interese în acest caz, „el fiind cel care a indus în eroare” BPN al PSD prin „pseudo-soluţia juridică propusă”, cea a „rocadei”. „Dânsul nu poate judeca o speţă în care analizarea unei presupuse încălcări a Statului PSD implică judecarea propriei erori. Mai precis, dl. Şova a creat documentul ce a fost prezentat în Biroul Permanent Naţional al PSD şi a indus în eroare membrii BPN al PSD, inventând o propunere care, din punct de vedere juridic nu există, «rocada». Dl. Şova a prezentat un document politic, nu juridic forului de conducere al partidului„, se mai arată în scrisoarea lui Geoană.

El precizează că este dispus să participe la şedinţa CNAIM de duminică, sub condiţia revocării lui Şova. De asemenea, Geoană menţionează că doreşte să prezinte în BPN „adevărata situaţie legată de funcţia de preşedinte al Senatului”, precum şi consecinţele reale ale eventualei sale revocări, în vederea „unei noi analize şi unei noi decizii” a forului de conducere al partidului.

La rândul său, Dan Şova a replicat că ceea ce face Geoană prin această scrisoare este un circ, folositor adversarilor politici şi a susţinut că acesta scrie fie minciuni, fie lucruri care nu au de a face cu situaţia reală. „Cu toată recuzarea, duminică acest caz va fi supus comisiei şi se va pronunţa o soluţie”, a mai spus el. El a subliniat că în partid nu s-a discutat despre o „rocadă”, ci de „înlocuirea” lui Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului.

Comisia de integritate şi arbitraj a PSD se va reuni, duminică, la ora 15.00, pentru a discuta situaţia lui Mircea Geoană, acuzat de conducerea partidului de nerespectarea unor decizii ale forurilor statutare. Preşedintele comisiei, Dan Şova, a precizat, miercuri, că la şedinţa comisiei va fi invitat şi Mircea Geoană.