Geoană: În anul Centenarului, statul şi liderii politici ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea în faţa ţării şi a istoriei

Mircea Geoană, liderul PSRO, consideră că asistăm la erodarea accelerată a statului şi a instituţiilor sale, iar în anul Centenarului statul român şi liderii politici ''ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea uriaşă pe care o au în faţa ţării şi a istoriei''.
Romania TV
24 ian. 2018, 13:54
Geoană: În anul Centenarului, statul şi liderii politici ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea în faţa ţării şi a istoriei

Geoană se referă la „erodarea” statului român în principalele sale funcţiuni şi responsabilităţi ca la un fenomen ”mai grav, insidios şi persistent”, precum şi la iluzia ”periculoasă” că orice am face, ”istoria va fi de fiecare dată de partea noastră, aşa cum a fost după victoria puterilor occidentale în Războiul Crimeei sau a aliaţilor noştri în Primul Război Mondial”.

Situarea geopolitică a României la periferia Europei şi ”pe teren de permanentă luptă de influenţă între Marile Puteri” a făcut ca ţara noastră să treacă uneori prin jocul astrelor, care în unele momente i-au fost favorabile – cum a fost cazul Micii şi Marii Uniri, al accederii în UE şi în NATO, dar alteori, nu, într-un singur deceniu (1938-1948) România având o istorie fracturată, cu ”zece regimuri politice diferite”, argumentează Geoană.

În opinia acestuia, fragilitatea ”constructului naţional” în istoria modernă a ţării a condus la o ”democraţie fragilă, un corp social măcinat de neîncredere, o cultură a compromisului, instituţii de forţă omniprezente, compensând (…) slăbiciunea, corupţia şi nepotismul din sistemul instituţiilor publice ‘civile’ (…), o economie dependentă de capitalul şi tehnologia de afară, o hemoragie fără precedent a tinerimii şi talentului către străinătate, incapacitatea elitelor de a prelua în mod critic modele şi instituţii şi de a le aduce mai aproape de specificul naţional”.

Speranţele legate de ”sfârşitul unei istorii” de la finele anului 1989 s-au dovedit a fi iluzorii, Mircea Geoană susţinând că ceea ce a urmat nu a oferit nici măcar ”un ciclu lung de dominaţie necontestată a democraţiei şi capitalismului de inspiraţie occidentală, ca sistem global de guvernanţă”.

Politicianul susţine că ”Pax Americana” este astăzi contestată de ”puteri ostile şi de proprii conducători”, în timp ce Europa este în căutarea unui proiect care să asigure un loc în lumea multipolară care se construieşte şi care va fi caracterizată de ”un centru şi mai multe periferii din care va fi tot mai greu să evadezi, în absenţa unui salt extraordinar de performanţă, abilitate şi perseverenţă”.

Fostul şef al diplomaţiei române constată că ”armistiţiul cu istoria” din ultimul sfert de veac s-a dovedit a fi insuficient pentru a clădi un stat, o economie, o democraţie cu instituţii puternice care să ne asigure existenţa şi securitatea în vremuri mai puţin favorabile’, precum sunt cele care vor urma în următorii ani şi decenii.

Analiza lui Mircea Geoană arată că deşi s-au cheltuit zeci de miliarde de euro pentru întărirea capacităţii administrative, România rămâne incapabilă să construiască o autostradă de la un capăt la altul al ţării, că s-a investit benefic în instituţiile de forţă, dar au fost omise sectoare vitale pentru oameni – sănătate, educaţie, cultură şi economie.

”Ştim să dăm (împinşi de la spate) 2% pentru Apărare, însă uităm de cei 5% promişi pentru Educaţie sau Sănătate. Partidele politice arată azi mai rău decât acum 10-20 de ani, politizarea administraţiei a atins cote fără precedent, avem suspiciuni temeinice că alegerile pot fi trucate, reputaţia României în Europa e mai proastă decât înaintea integrării”, afirmă Mircea Geoană.

El atrage atenţia că asistăm la erodarea accelerată ”reală şi perceptuală” a statului şi a instituţiilor sale, iar ”cazul Poliţiei în aceste zile este elocvent”.

Pe de altă parte, liderul PSRO subliniază faptul că scăderea demografică şi migraţia ne afectează deja posibilităţile de creştere economică şi dezvoltare pe termen scurt şi mediu.

Totuşi, el remarcă progrese ale României în aceşti ultimi ani, între care se înscriu impresionantul salt înregistrat în marile oraşe, faptul că avem un PIB de aproape 200 de miliarde de euro şi ne apropiem de ”pragul psihologic de 10.000 de euro/locuitor”.

”În anul Centenarului (iar anul viitor vom aniversa 160 de ani de la Unirea Principatelor) (…) statul român şi liderii politici ar trebui să fie conştienţi de responsabilitatea uriaşă pe care o au în faţa ţării şi a istoriei. Ar putea să înceapă cu un simplu ‘war game’, o analiză de scenarii alternative cu care România se poate confrunta în anii şi deceniile care vin”, conchide Mircea Geoană.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România