Geoană le scrie „prietenilor din PSD”: Ne vom mai întâlni pe drumul nostru politic

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a adresat o scrisoare membrilor PSD, în care critică actuala conducere a formaţiunii şi îi asigură pe "prietenii" săi din partid că "valoarea şi calitatea omenilor nu poate fi umbrită", adăugând: "Vă asigur că ne vom mai întâlni pe drumul nostru politic".

RomaniaTV.net
25 nov. 2011, 07:20
Geoană le scrie „prietenilor din PSD”: Ne vom mai întâlni pe drumul nostru politic

Recent exclus din PSD, Mircea Geoană le-a scris foştilor colegi social-democraţi.

Este un moment greu şi dureros pentru mine, şi pentru noi toţi, membri, simpatizanţi şi votanţi PSD. Am condus cu bună-credinţă acest partid timp de cinci ani de zile, având cel mai lung mandat de preşedinte al PSD, răstimp în care am fost în fruntea partidului în nu mai puţin de şase campanii electorale, în care ştim cu toţii cât de greu ne-a fost. Am reuşit să ţin unit acest mare partid. Acest lucru nu a fost întotdeauna uşor, dar am tras mereu nădejde şi forţă din credinţa că uniţi suntem puternici, iar dezbinaţi suntem slabi. Am pus unitatea partidului înainte de orice pentru că am înţeles că puterea unui partid atât de mare precum PSD este dată de solidaritatea membrilor săi„, scrie Geoană.

El afirmă că a democratizat şi descentralizat partidul.

Am considerat şi continui să consider că partidul nu este al liderului, ci al bazei noastre de militanţi şi de aleşi locali, de tineri şi de bătrâni, de bărbaţi şi de femei, uniţi în idealul nostru social-democrat. Această bază este cea care asigură de fiecare dată, an de an, campanie electorală de campanie electorală, alegeri de alegeri, forţa cu care se prezintă partidul în faţa electoratului. Această bază este cea care oferă liderilor partidului legitimitate şi forţă în negocierile politice. Sunt convins că aţi urmărit, cu dezamăgire şi mâhnire întreaga suită nefericită de evenimente care au condus la decizia ruşinoasă din Comitetul Executiv Naţional. Pentru prima dată în ultimii cinci ani de zile, destinul PSD nu mai este în mâinile membrilor săi. Pentru prima dată în ultimii cinci ani de zile, conducerea partidului s-a rupt de această bază largă de partid, din motive pe care nu le cunosc. Nu am căutat şi nu am provocat măsurile nestatutare, ilegale şi nedrepte care au fost luate împotriva mea. Nu m-am aşteptat şi nu am provocat în niciun fel o confruntare de o asemenea amploare„, scrie Geoană.

El susţine că adevărata măsură a valorii unei conduceri de partid este dată de modul în care se comportă atunci când se confruntă cu o criză.

Actuala conducere a partidului a a creat această criză, pentru ca tot ei să iasă din această situaţie, făcând rău în mod iremediabil reputaţiei partidului, democraţiei interne şi valorilor pe care le împătăşeşte fiecare membru şi simpatizant PSD. Am dorit să pun în discuţie calea greşită pe care a apucat-o partidul, însă în loc de o discuţie serioasă şi responsabilă, am fost chemat să asist la propria execuţie politică. Adevărul este că, fără o schimbare urgentă de direcţie şi de conducere, riscăm un alt ciclu de opoziţie, care poate pune sub semnul întrebării existenţa celui mai mare partid al României ultimilor 20 ani„, adaugă Geoană.

Potrivit acestuia, românii nu au cum să privească cu încredere către un partid care eşuează în efortul de a articula coerent o alternativă, care sancţionează delictul de opinie, care nu preţuieşte unitatea membrilor săi şi care este oricând dispus să se debaraseze de campionii săi electorali.

Membrii de partid nu au cum să aibă încredere într-o conducere care negociază defectuos destinele zecilor de mii de membri activi ai partidului, doar pentru ca unii dintre aşa-zişii lideri să aibă funcţiile asigurate. Astăzi, PSD vorbeşte prea puţin pentru oameni de stânga şi membrii de partid şi prea mult despre liderii săi şi despre aspiraţiile acestora. În tot acest timp, oameni valoroşi pleacă din partid. Două generaţii de lideri ai acestui partid sunt puse în paranteză, pentru confortul unei noi generaţii care consideră că, dacă este la un moment în fruntea partidului, atunci totul i se cuvine, iar membrii nu trebuie consultaţi, ci doar înştiinţaţi„, afirmă Geoană.

El spune că românii aşteaptă de la noi soluţii la problemele lor, nu scandal şi circ politic.

Dragi prieteni, vă asigur că voi rămâne fidel valorilor noastre. Vă asigur că ne vom mai întâlni pe drumul nostru politic. Vă asigur că valoarea şi calitatea omenilor nu poate fi umbrită indiferent cât de negre sunt momentele prin care trece partidul şi indiferent cât de injuste sunt deciziile conducerii partidului. Românii aşteaptă de la noi soluţii la problemele lor, nu scandal şi circ politic. Nu aşa vom putea înfrânge o putere care trebuie să plece. Nu prin cedarea pentru orgolii copilăreşti a celei de-a doua funcţie în stat adversarilor noştri ne vom putea bate cu această putere. În loc să fim mai puternici şi mai uniţi, azi suntem mai slabi şi mai dezbinaţi decât oricând. Dacă vă place cum merge astăzi partidul, dacă vă place cum se comportă liderii noştri, lăsaţi lucrurile aşa cum sunt. Dar dacă nu vă plac toate aceste lucruri, ridicaţi-vă vocea, exprimaţi-vă opinia, arătaţi calea care trebuie urmată, acum. Mâine va fi prea târziu. Deşi alungat din casa noastră, în fapt nu am plecat din partid. Sunt şi voi rămâne alături de voi. E doar o problemă de timp până când destinele noastre se vor reîntâlni. Cu prietenie şi recunoştinţă, Mircea Geoană„, se arată în încheierea scrisorii lui Geoană.


loading...