Geoană spune că USL e sabotat „chiar de la vârf”

Fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană susţine că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale de a valida înlocuirea sa cu Vasile Blaga reprezintă o "inconsecvenţă" a Curţii în raport cu propria jurisprudenţă. Geoană mai afirmă că "cineva are interese ascunse, iar proiectul USL şi al Opoziţiei unite este în grav pericol de sabotaj chiar de la vârf".

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 19:22
Geoană spune că USL e sabotat „chiar de la vârf”

„Am luat act de decizia Curţii Constituţionale, decizie pe care o voi respecta pe deplin întrucât am spus, şi repet, că nu am sesizat Curtea Constituţională în legătură cu înlocuirea mea din dorinţa de a-mi păstra poziţia, ci pentru că am vrut să mă asigur că au fost respectate legile, regulamentele şi Constituţia. Îmi rezerv dreptul de a comenta pe fond decizia Curţii Constituţionale după publicarea motivaţiei, dar continui să cred că principiul constituţional şi jurisprudenţa care confirmă preeminenţa stabilităţii funcţiei de preşedinte al Camerelor în faţa riscului de instabilitate politică perpetuă continuă să fie aplicabil. Înţeleg reticenţa Curţii Constituţionale de a invalida un vot în plenul Senatului care a produs efecte instituţionale şi politice. Nu pot însă să nu constat inconsecvenţa tot mai pronunţată a deciziilor CCR faţă de propria jurisprudenţă şi faţă de rolul său de garant al coerenţei stabilităţii sistemului nostru constituţional”, menţionează Mircea Geoană, într-un comunicat de presă.

În opinia sa, „problema acum nu este cine a avut sau nu dreptate, ci mai degrabă cine şi de ce a avut interesul ca PSD, şi opoziţia, să piardă preşedinţia Senatului, singura poziţie din statul român care asigura şanse reale USL de a se opune puterii”.

„Prin decizia de astăzi a Curţii Constituţionale s-a consfinţit pierderea Senatului de către opoziţie, însă nici acum nu se ştie cine răspunde politic pentru această înfrângere, cine va suporta costurile acestui eşec şi nici până în ziua de astăzi nu ştim cine şi de ce a dorit înlăturarea mea cu orice preţ, inclusiv cel al pierderii acestei poziţii importante pentru opoziţie. Dacă PSD şi partenerii săi doreau în mod real să facă opoziţie parlamentară, atunci nu este de înţeles de ce au preferat să piardă funcţia doar ca să scape de Geoană. Dacă, pe de altă parte, nu s-a dorit niciodată o opoziţie reală şi puternică, atunci înseamnă că cineva are interese ascunse, iar proiectul USL şi al Opoziţiei unite este în grav pericol de sabotaj chiar de la vârf„, susţine Mircea Geoană.

Curtea Constituţională a respins, marţi, sesizările privind revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului şi numirea în locul său a lui Vasile Blaga.

Curtea Constituţională amânase, pentru marţi, luarea unei decizii în cazul revocării de la conducerea Senatului a fostului preşedinte al PSD Mircea Geoană.

În 7 decembrie, PSD a depus o sesizare la Curtea Constituţională (CC) în care contestă la alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al Senatului, în locul lui Mircea Geoană.

Cele două contestaţii s-au judecat în şedinţa de marţi.

Mircea Geoană înaintase în 24 noiembrie Curţii Constituţionale contestaţia privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului.