Geofizicianul Stephen Meyers: Sistemul Solar este haotic, Pământul s-ar putea ciocni cu planeta Marte

Geofizicianul american Stephen Meyers nu exclude o coliziune între Pământ și Marte ce ar putea avea loc în viitorul mai îndepărtat, scrie Scientific American.

23 mart. 2017, 08:53
Geofizicianul Stephen Meyers: Sistemul Solar este haotic, Pământul s-ar putea ciocni cu planeta Marte

Geofizicianul Stephen Meyers de la Universitatea din Wisconsin-Madison a publicat un studiu în care a ajuns la concluzia că Sistemul Solar este haotic.

Concluzia principală a acestui studiu este de a fi găsit dovezi care să confirme ideea geologica că Sistemul Solar este haotic„, a declarat cercetătorul, citat de Scientific American. Referindu-se la natura haotică a Sistemului Solar, Stephen Meyers se referă mai degrabă la sensul matematic al cuvântului, potrivit căruia starea viitoare a unui sistem complex depinde în mare măsură de condițiile sale inițiale. Acest lucru înseamnă că schimbările aparent întâmplătoare în orbitele planetelor pot apărea din cauza interacțiunilor gravitaționale subtile dintre obiectele din Sistemul Solar. „Este, de asemenea, cunoscut sub numele de efectul fluture. Acesta este exact același fenomen: ideea că un fluture care zboară peste Oceanul Indian ar putea afecta condițiile meteorologice din America de Nord, o săptămână mai târziu„, spune geofizicianul.

Citeşte şi Apocalipsa se va produce când Luna va lovi Pământul

Echipa de cercetători a lui Meyers a găsit dovezi în rocile sedimentare din Colorado. Ele reflectă schimbările climatice legate de cantitatea de lumină solară primită de planeta noastră și, prin urmare, indica o legătură între schimbările orbitale și climă. Astfel, de cel puțin 50 de milioane de ani orbita Pământului a suferit ușoare modificări la fiecare 2,4 milioane de ani, producând schimbări climatice. Conform cercetătorilor, acest ciclu de schimbare este legat de o interacțiune între Pământ și Marte, destul de așteptată într-un sistem haotic. Potrivit lui Stephen Meyers, coliziunea dintre Pământ și Marte este o consecință posibilă, cu toate că probabilitatea sa este infinit de mică. Mai exact, ea s-ar putea produce în următoarele câteva miliarde de ani.