George Floyd: Unul dinre cei patru poliţişti din Minneapolis a fost eliberat după ce a depus cauţiunea de 750.000 de dolari

Unul din cei patru foşti poliţişti albi din Minneapolis acuzat în dosarul morţii afro-americanului George Floyd a depus cauţiunea de 750.000 de dolari şi a fost eliberat miercuri, informează Reuters.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 07:06
George Floyd: Unul dinre cei patru poliţişti din Minneapolis a fost eliberat după ce a depus cauţiunea de 750.000 de dolari

Thomas Lane, în vârstă de 37 de ani, a fost pus în libertate din penitenciarul din comitatul Hennepin din statul Minnesota, arată documentele biroului şerifului. Lane este unul din cei trei presupuşi complici la uciderea lui Floyd, în vârstă de 46 de ani, de către fostul poliţist Derek Chauvin.

Chauvin a fost filmat în 25 mai ţinându-şi genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape nouă minute, până când acesta a decedat. Concediat ulterior din poliţia din Minneapolis alături de ceilalţi trei colegi participanţi la intervenţie, Chauvin nu a ţinut seama că suspectul de culoare pe care îl aresta, deja încătuşat şi culcat la pământ, s-a plâns de mai multe ori că nu poate respira.

Earl Gray, avocatul lui Lane, nu a răspuns imediat la apelurile telefonice ale agenţiei Reuters, care încerca să obţină o reacţie la eliberarea pe cauţiune a clientului său, dar a declarat presei că acesta a încercat de fapt să îl ajute pe Floyd. Avocatul a comunicat ziarului Minneapolis Star-Tribune că pentru strângerea banilor pentru cauţiune s-a organizat o colectă de fonduri oline, prin care se solicitau plăţi prin serviciul PayPal.

Chauvin rămâne în arest sub acuzaţia de omor. Cauţiunea pentru el a fost fixată de un judecător la 1,25 milioane de dolari. Foştii agenţi Tou Thao şi Alexander Kueng, ceilalţi doi presupuşi complici, ar trebui să depună pentru eliberare câte 750.000 de dolari, la fel ca şi Lane.

Conform practicii judiciare din Minnesota, acuzaţii nu trebuie să se declare vinovaţi sau nevinovaţi la audierile preliminare în instanţă. Următorul termen pentru Lang este 29 iunie, iar potrivit presei avocatul său intenţionează să depună o cerere de respingere a acuzaţiilor.

Moartea lui Floyd a fost urmată de proteste antirasiste, în unele cazuri violente şi însoţite de jafuri şi incendieri; miercuri a fost a 16-a zi consecutivă în care au avut loc astfel de manifestări. Mulţi activişti au cerut interzicerea strangulării şi a altor metode de imobilizare utilizate de către poliţiei. Forţele de ordine au fost criticate şi pentru intervenţiile dure împotriva protestatarilor din multe oraşe, cu gaze lacrimogene, petarde şi bastoane.

La Portland, în statul Oregon, peste 1000 de oameni au blocat miercuri traficul în centrul oraşului şi au cerut demisia primarului. La Portsmouth, în Virginia, demonstranţii au deteriorat un monument al Confederaţiei statelor din sud, care reamintea de războiul de secesiune din SUA din 1861-1865, în urma căruia a fost abolită sclavia în ciuda rezistenţei Sudului.

Citeşte şi: „Mişcarea Boogaloo” este organizaţia americană care sprijină declanşarea unui al doilea război civil