George Maior, ambasadorul României la Aman / Iordania – SURSE

După ce a fost rechemat din funcţia de ambasador în Statele Unite, George Maior, îşi va reluare activitatea,de această dată în Aman/Iordania, spun surse diplomatice pentru G4media.

25 feb. 2021, 13:50
George Maior, ambasadorul României la Aman / Iordania – SURSE

George Maior, ambasadorul României la Aman / Iordania. Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe data de 23 februarie, decretele pentru rechemarea a 23 de ambasadori, printre care și George Maior (ambasador în SUA), Emil Hurezeanu (Germania), Bogdan Mazuru (Austria), Liviu-Petru Zăpîrțan (Vatican), potrivit sursei citate.

George Maior, ambasadorul României la Aman / Iordania – SURSE

Cu o experienţă vastă în acest domeniu, George Maior ar putea rezolva conflictul diplomatic pe care Viorica Dăncilă l-a generat în momentul în care a dorit să mute ambasada din Israel la Ierusalim. Astfel, Regele Iordaniei și-a anulat apoi vizita în România.

În total, 23 de diplomați sunt pe lista de astăzi a lui Iohannis, pe ea mai aflându-se mai mulți alți diplomați în țări importante din Europa, printre care Emil Hurezeanu – ambasadorul în Germania sau cel la Vatican – Liviu-Petru Zăpîrțan.

Decizia de rechemare a lui George Maior la post are loc la mai bine de un an după ce președintele Klaus Iohannis anunțase într-o discuție informală cu presa că îl va schimba pe Maior din funcție. Mai precis în decembrie 2019. În mod normal, mandatul unui ambasador durează 4-5 ani, al lui Maior a durat 5 ani și jumătate.

George Maior a fost acreditat în calitate de ambasador al României în Statele Unite ale Americii de către președintele Klaus Iohannis, pe 29 iunie 2015, luându-și efectiv în primire postul pe 17 septembrie 2015. Și-a primit funcția după ce a fost șef al SRI timp de opt ani.

Fost profesor universitar și coordonator de doctorat în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, George Maior a publicat numeroase articole și cărți referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum și pe teme de relații internaționale, gândire strategică, studii de securitate și de intelligence.

George Cristian Maior a primit Ordinului Național „Steaua României”, cea mai înaltă distincție acordată de statul român, în ziua în care SRI și-a prezentat bilanțul pe 2012. De asemenea, a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios”, cu însemn de cavaler. În 2017, Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) l-a decorat pe George Cristian Maior cu „Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii și excepționala activitate demonstrată la conducerea Serviciului Român de Informații (SRI). În aprilie 2014 a fost decorat cu ordinul „Legiunii de Onoare” în grad de cavaler, conferit de președintele Franței. De asemenea, i-au fost conferite titlurile de Doctor Honoris Causa al Academiei Tehnice Militare din București, al Universității Andrei Șaguna din Constanța și al Universității de Vest din Timișoara.

Citeşte şi: Klaus Iohannis are un nou plan pentru George Maior, cel mai prolific ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani. Reușitele acestuia într-o misiune de aproape șase ani